Ana içeriğe atla

YTÜ’de Ar-Ge alanında yeni bir dönem başlıyor!

Yıldız Teknik Üniversitesi olarak bilimsel araştırma ve inovasyonda yeni bir sayfa açıyoruz. Üniversitemizin 114 yıllık köklü geçmişini geleceğin teknolojileriyle buluşturmayı hedefleyen YTÜ, Kurumsal Araştırma Grupları Toplantısında 40 disiplinlerarası araştırma grubunun hayata geçirildiği duyuruldu. 

 

YTÜ Davutpaşa Tarihi Hamam’da düzenlenen Kurumsal Araştırma Grupları Toplantısında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik, 2025 yılı itibarıyla Ar-Ge süreçlerinde köklü değişiklikler yaptıklarını açıkladı. Değişiklikler arasında, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) bütçesinde %100’lük artış, TÜBİTAK 2209-A/B projelerinde başarılı öğrencilere ek destek ve doktora projeleri için 150.000 TL bütçe tahsisi bulunuyor.

 

“Bilimsel Üretkenlikte Kararlıyız”

Rektör Prof. Dr. Eyüp Debik, üniversitenin bilimsel üretkenliği artırmak için attığı somut adımlara değindiği konuşmasında, “Bilimin ve araştırmanın, toplumları dönüştüren, aynı zamanda geliştiren en güçlü araç olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, kaynaklarımızı ve enerjimizi, bugünün sorunlarına ilaç olan, geleceğin ihtiyaçlarına çözüm üreten projelere yönetmeyi önceliyoruz. Göreve başladığımızda Ar-Ge süreçlerimizde hızlı bir yenileme yapmayı arzu ettiğimizi belirtmiştik. Başvurusu süresince 117 Ar-Ge projesi bize ulaştı. Bundan çok memnunuz. Nesnel kriterlere göre bu projelerden 40’ı seçtik. Gruplarımıza 1-2 milyon TL arasında destekte bulunacağız. İlk etapta 40 disiplinlerarası araştırma grubumuzla ilerleyeceğiz ancak bu sayı giderek artacak. Ayrıca 2025’te AR-GE’ye ayırdığımız kaynakları katlıyoruz. Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) bütçemizde %100 artış sağladık. Doktora projeleri için 150 bin TL’lik doğrudan fonlama, TÜBİTAK 2209-A ve B projelerinde başarılı öğrencilerimize ise ek bütçe desteği sunuyoruz. Amacımız, akademisyenlerimizin önünü açarak dünya çapında ses getirecek çalışmalara imza atmak. 15 Şubat 2025’ten itibaren ıslak imzalı belge dönemi sona eriyor. Tüm süreçleri Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden yürüteceğiz. Bu sayede akademisyenlerimiz, ofislerinden çıkmadan proje başvurularını tamamlayabilecek. Bu gruplar, sadece akademik yayın sayısını artırmakla kalmayacak; ürettiğimiz bilgiyi endüstriye ve topluma entegre edecek. Üniversitemizin, başta THE olmak üzere sıralamalarda daha üste çıkmasını sağlayacağına ve Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine doğrudan katkı sunacağına yürekten inandığım 40 disiplinlerarası Ar-Ge gruplarımızın üyelerine başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. 

 

İşte Yeni Destek Miktarları

YTÜ Araştırma-Planlamadan Sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Ar-Ge desteklerindeki artışı somut rakamlarla açıkladı. Prof. Dr. Yılmaz, “BAP projelerinde 50 bin TL olan destek miktarını 8 kat artırarak 400 bin TL’ye yükselttik. Hızlı destek projelerinde 15 bin TL olan desteğimizi 5 kat artırarak 75 bin TL’ye yükselttik. ÇAP’taki (çok disiplinli araştırma projeleri) 250 bin TL olan desteğimizi 500 bin TL’ye, GAP’taki (genel araştırma projeleri) 150 bin TL olan desteğimizi 300 bin TL’ye yükselttik. Lisans öğrencilerimize, TÜBİTAK 2209-A/B projelerinden aldıkları bütçe kadar da biz bütçe desteği vereceğiz. ULAP’ta (uluslararası araştırma projeleri) da yüzde 100 artışla 500 bin TL olan desteği 1 milyon TL’ye yükselttik. DOSAP (doktora sonrası araştırma projeleri) için de 150 bin TL olan desteğimizi post-doc ek maaşıyla güçlendirdik. Yüksek lisans projelerinin bütçesini 50 bin TL’den 100 bin TL’ye, doktora projelerini ise 100 bin TL’den 200 bin TL’ye yükselttik. Ayrıca yeni dönemde hakem ödemeleri 1.000 TL olurken, proje başvurularında 15 bin TL desteğimiz olacak. Projesi kabul edilen araştırmacılarımızın ise 25 bin TL ödül takdim edeceğiz” dedi. 

 

Üniversite ve sanayi iş birliklerine de değinen Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, “YTÜ olarak üniversite-sanayi projelerinde Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Sanayi iş birliği projelerinde sanayinin katkısının yüzde 25 olması şartıyla herhangi bir sınırımız bulunmuyor. Her yıl 200’e yakın proje başvurusu alıyoruz. Bu, üniversitemizin Ar-Ge’de ne denli güçlü olduğunu gösteriyor” diye konuştu. 

 

“YTÜ Avrupa’nın Araştırma Üssü Haline Gelecek”
YTÜ Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Özer Çınar ise araştırma gruplarının işleyişini şöyle açıkladı:
“40 araştırma grubumuz, belirlenen kriterler doğrultusunda performans temelli bir sistemle yönetilecek. Her yıl Ağustos-Eylül aylarında açılacak yeni çağrılarla sisteme 10 yeni grubun entegrasyonunu sağlayacağız. Gruplar, yıllık akademik çıktıları ve proje başarılarına göre değerlendirilecek. Verimliliği, hedeflerin altında kalan ekiplerin yerine yeni ve aktif gruplar desteklenecek. Bu dinamik yapı, sürekli yenilenme ve akademik kaliteyi üst seviyede tutma hedefimizin temelini oluşturuyor.”

 

Prof. Dr. Özer Çınar, araştırma enstitülerinin sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Şu anda sadece Temiz Enerji Enstitümüz var. Ancak yeni kurulan araştırma grupları, yeni enstitülerin temelini oluşturacak. Haftalık toplantılarla her ekibi yakından takip edecek, uluslararası çağrılar ve konsorsiyum fırsatlarını anlık paylaşacağız. Böylece YTÜ, zamanla Türkiye’nin ve bölgenin araştırma üssü haline gelecek” dedi. 

 

Araştırma Gruplarının Hedefleri

  • Üniversitenin bilimsel araştırma kapasitesini artırmak. 

  • Disiplinler arası çalışma ortamları yaratarak yeni fikirlerin ortaya çıkmasını teşvik etmek.

  • Ulusal ve uluslararası çözüm ortaklıklarıyla yenilikçi projeler geliştirmek.

  • Bireysel yapılan Ar-Ge kültürünü çoğulcul haline getirmek.

 

Araştırma Gruplarının Katkıları

  • Ulusal ve uluslararası alanda çalışmaların daha etkin bir şekilde temsil edilmesi.

  • Üniversiteye akademik prestij ve yeni fon kaynakları sağlanması.

  • Akademik çalışmalardan elde edilen sonuçların toplumsal faydaya dönüştürülmesi.

  • Mevcut üniversite altyapısını çoğulcu haline getirmek.

 

Beklenen Çıktılar

  • Araştırma gruplarının ürettiği çözümlerin yaygınlaştırılması.

  • Uluslararası konsorsiyumlarla üniversitenin aktif iş birliği alanını genişletmesi.

  • Bilimsel yayın sayısı ve niteliğinde artış.

  • Ulusal ve özellikle uluslararası projelerin bütçelerini önemli ölçüde arttırmak.