İstanbul’da “Sıfır Atık Belgesi” Alan İlk Üniversite
Hızlı Nüfus artışı, artan taleplerin neden olduğu çevre kirliliği ve kaynak yetersizliği içinde bulunduğumuz çağın en önemli sorunlarındandır… Yıldız Teknik Üniversitesi, bu farkındalıkla atıkların döngüsel ekonomiye kazandırılabilmesi için Ar-Ge çalışmaları ile de desteklenen pek çok adım atıyor. Türkiye’de israfın önlenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanımı, atık oluşum miktarının azaltılması ve atıkların kaynağında ayrıştırılması çalışmalarının geliştirilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sıfır Atık uygulaması başlatıldı. Bu uygulamadan yola çıkılarak ve daha yeşil, daha temiz bir kampüs için Yıldız Teknik Üniversitesi atıklarının etkin yönetimi, atık oluşumunu azaltma ve kaynağında ayırma başta olmak üzere birçok strateji oluşturuldu. 2018 yılından bu yana Sıfır Atık projesinin bir parçası olan Yıldız Teknik Üniversitesi, Davutpaşa Kampüsü’nde Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurdu ve İstanbul’da “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazanan ilk devlet üniversitesi oldu.
YTÜ Atıklarını Nasıl Yönetiyor?
Atık yönetim hiyerarşisini yol gösterici kabul eden YTÜ, atık azaltımı hedefi ile başta kağıt kullanımı olmak üzere atık oluşumunu önleyici pek çok uygulamayı hayata geçirdi. Tüm resmi yazışmaların Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden gerçekleştirilmesi ile hem kırtasiye maliyetlerinden ve atık oluşumundan tasarruf eden Üniversite hem de yazışmaların sağlıklı bir şekilde arşivlenmesini sağlıyor.
Katı Atıkların Yönetiminde Etkin ve Hızlı Sistem
Öğrenci kulüplerinin yürüttüğü faaliyetler kapsamında, atıkların yeniden kullanımının ve geri dönüşümünün desteklenmesi sağlanıyor. Bu kapsamda, kullanılmış kitaplar ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor, plastik kapakların toplanarak engelli bireyler için elektrikli sandalye üretimine destek olunuyor, kampüste oluşan yemek atıkları hayvanların beslenmesinde kullanılıyor… Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde atık kapları ve özel amaçlı konteynerler; öğrenci, personel ve misafirlerin atıkları etkin ve basit bir ş ekilde ayrıştırabilmelerine yardımcı olmak için tasarlandı. Fakültelerin koridorlarına yerleştirilen konteynerler sayesinde hayata geçirilen kaynağında ayırma sistemi ile geri dönüştürülebilir kâğıt, metal, cam gibi atıkların birbirleri ile kontamine olmadan ayrıştırılıyor. Kampüste bulunan ve yemek servisi yapan yemekhane ve kafeteryalarda oluşan atık yağlar, sızdırmaz kaplarda toplanıyor ve belirli aralıklarla yetkili firmalara teslim ediliyor.