Ana içeriğe atla

Biyoteknoloji

Biyoteknoloji Alanında Dünya Çapında Rekabet
biyoteknoloji

Biyoteknoloji Alanında Çıktı Üreten 10 Üniversiteden Biri

YTÜ, son 10 yıldır, biyoteknoloji alanında küresel bilimsel çıktı üretimi sıralamasında, Türkiye’de dokuzuncu üniversite olarak bu alandaki yetkinliğini kayıtlara geçirdi. Biyoteknoloji alanında dünya çapında rekabet etmeyi hedefleyen YTÜ’de tıbbi atıkların bir kısmı tıbbi hizmetlerde, biyomühendislik ve biyomedikal mühendisliği gibi bazı bölüm laboratuvarlarında üretiliyor. Bu atıklar sonrasında özel kaplarda ve özel torbalarda toplanıyor ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren yetkili bir şirket (ISTAC A.Ş.) tarafından alınıyor.

Akademisyenlerden Değerli ve Önemli Projeler

YTÜ akademisyenlerinin bugüne kadar birden çok araştırma ve çalışması bulunuyor. Bunlar arasında Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinin hayata geçirdiği, TÜBİTAK Tayland Ulusal Bilim ve Teknoloji Kalkınma Ajansı ile İkili İş birliği Programı kapsamında desteklenen ‘A Disposable Paper-based Nano-biosensor for Multiplexed Virus Detection’ başlıklı proje, TÜBİTAK TEYDEB kapsamında desteklenen ‘Bor Bileşiği İçeren Kontrollü Salım Sistemine Dayalı Yeni Nesil Gübre Geliştirmesi’ başlıklı proje, Kimya Metalurji Fakültesi öğretim üyelerinin çalışmalarını yürüttüğü, ERASMUS+ KA226 programına sunulan Creating a Virtual Laboratory for Online Teaching başlıklı proje ön plana çıkıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Laboratuvarları Gece-Gündüz Çalışıyor

Bu projelerin yanı sıra, Polimer Fiziği Araştırma Laboratuvarı’nda, Rodop, sentetik ve biyopolimerlerin dinamik, mekanik ve elektrik özelliklerinin; dış faktörlerin etkisi altında yıpranma mekanizmalarını incelerken, Organik Elektronik Laboratuvarı’nda, güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek üzere organik ve anorganik malzemeler kullanılarak organik, hibrit ve perovskit güneş pilleri üretiliyor. YTÜ laboratuvarlarında ayrıca, hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek doku iskelesi üretebilmek amacıyla fonksiyonel nano yapılı biyomalzemeler geliştiriliyor. Biyokompozit ve Lipid Laboratuvarı’nda kemik kırıklarının tedavisinde kullanılan CE sertifikasına sahip tamamen yerli sentetik greftler üretiliyor. Biyopolimerler ve Aşı Laboratuvarı’nda; COVID-19 aşı projesi, biyomalzemeler, antibakteriyel polimerler, ilaç/gen/antijen taşıyıcı polimer sentezi çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca, Biyoteknoloji Laboratuvarı’nda, sağlık, enerji ve biyomalzeme alanında başarılı çalışmalar yürütülmeye devam ediliyor.