Geleceğin Teknolojilerine Odaklanan Ar-Ge Çalışmaları
Bir Ar-Ge Üniversitesi Olarak YTÜ
YTÜ, son 12 yıldır stratejik planlarında Ar-Ge çalışmalarını ön plana çıkarıyor, yapılan yayın, proje ve girişimcilik çalışmaları ile bir Ar-Ge üniversitesi performansı gösteriyor. Bu anlayış ile ulusal ve uluslararası ölçekte birçok başarılı projeye imza atan YTÜ, aslında geleceğin teknolojisini yakalamanın doğru ve kaliteli Ar-Ge merkezleri ve çalışmalarıyla gerçekleşeceğinin bilincinde…
YTÜ, bir Ar-Ge üniversitesi olmanın verdiği sorumlulukla birbirinden önemli işlere imza atan Ar-Ge laboratuvarlarına sahip. Bu kapsamda 2019 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile savunma sanayine hizmet vermesi planlanan “Hidrodinamik Araştırma Merkezi” ve laboratuvarı kurulum projesi de tamamlanmak üzere.
YTÜ, savunma teknolojileri, biyoteknoloji, temiz enerji ve dijital teknolojiler konusunda Ar-Ge çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Günümüzde çok önemli olan, davranışların interneti, hiper otomasyon, dijital ikiz, sıfır güven, Endüstri 4.0, kuantum bilişim, medikal nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, blokzincir, yapay zekâ, veri analitiği, nanoteknoloji, biyoteknoloji konularında da çağı yakalamakla kalmıyor küresel çapta bu konudaki gelişmelere katkı sağlıyor.
YTÜ’nün 2020 Yılında Ar-Ge Alanında Gerçekleştirdiği Faaliyetler
- Standford Üniversitesi akademisyenlerinin Plos Biology dergisinde yayınlanan makalelerine göre 14 YTÜ akademisyeni dünyada ilk %2’lik dilime girdi.
- Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Erhan AKDOĞAN ve ekibi “Motorlu uzatılabilir otonom tümör protezi” geliştirdi. Tüm Ar-Ge çalışmaları Yıldız Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen ve ihracat potansiyeline sahip tam otonom bu protezin ticarileştirilmesi için görüşmelere başlandı.
- 13 yurt içi, 1 yurt dışı patent tescillendi.
- 1 patent devri gerçekleşti.
- STAR BiGG kapsamında 51 proje desteklenmeye hak kazandı.
- Yıldız Teknik Üniversitesi, 2020 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 6., devlet üniversiteleri arasında 4. oldu.
- 13 proje destek aldı aldı. (5 proje TÜBİTAK 1001 projesi, 3 proje AB projesi, 1 proje TÜBİTAK ikili iş birliği projesi, 1 proje Kutup 1001 projesi, 1 proje KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek projesi, 1 proje Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı projesi, 1 proje Tarım ve Orman Bakanlığı projesi olarak desteklenmeye uygun bulundu.)
- Ulusal Hareketlilik Stratejisi kapsamında kurulan Hareketlilik Sistemleri Araştırma Merkezi Mobility Lab çalışmalarına başladı.
- Bosch Türkiye ortaklığıyla gerçekleşen ‘Bosch Elektrikli Mobilite Eğitim Programı’ başladı.
- Çeşitli çevrimiçi konferanslar ve kongreler düzenlendi.
- YTÜ IU Greenmetric 2020 verilerine göre “En Sürdürülebilir Üniversiteler” listesinde dünyada 244’üncülüğe yükseldi.
- YTÜ öğretim elemanları ile Savunma Teknolojileri, Dijital Teknolojiler ve Biyoteknoloji tematik alanları ile ilgili kümelenme çalışmaları gerçekleştirildi.
- Teknofest 2020’de 35 takım finale kaldı, bu takımlardan 10’u ise derece aldı.
- 1 TÜBA TESİP ve 3 TÜBA GEBİP olmak üzere 4 akademisyen TÜBA ödülüne layık görüldü.
- YTÜ “Sıfır Atık Belgesi” alan ilk devlet üniversitesi oldu.