YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, 9 Nisan 2025 Çarşamba günü düzenlediği "2. Temel Bilimler Farkındalık Çalıştayı" ile lise öğrencilerini Davutpaşa Kampüsü’nde ağırladı. Ülkemizi ve üniversitemizi CERN’de başarıyla temsil eden Fizik Bölümü öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Deniz Sunar Çerçi ve Prof. Dr. Salim Çerçi, CERN'deki bilimsel çalışmaları canlı bağlantıyla gençlerimize detaylı şekilde aktardı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla, “Fen Edebiyat Fakültesi Sadece Öğretmen Yetiştirmez!” mottosuyla geliştirilen “YTÜ-FEF Temel Bilimler Eğitimi Modeli” kapsamında ikinci kez çalıştay düzenlendi. “Temel Bilimler Farkındalık Çalıştayı” kapsamında liseli öğrenciler, fakültemiz bünyesinde gerçekleştirilen yenilikler hakkında detaylı bilgi alma fırsatı buldu. YTÜ Davutpaşa Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve açılış konuşmasını YTÜ Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik’in yaptığı çalıştayda, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Salim Yüce, “Temel Bilimler Eğitim Modeli” hakkında liseli gençlere detaylı bilgi verdi.
Matematik, Fizik, Kimya, İstatistik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde uygulanan model, öğrencilere kapsamlı bir akademik eğitimin yanı sıra çeşitli uzmanlık alanlarında Sertifika Programları sunarak branşlaşma imkânı sağlıyor. Etkinlikte temel bilimlerin yapay zekâdan biyoteknolojiye kadar uzanan yenilikçi eğitim modeliyle tanışan liseli gençler, hayallerini gerçeğe dönüştürecek bilgi ve motivasyonu Yıldız’da keşfetme fırsatı buldu.
"Yıldızlı Olmak Bir Kültürün, Geleneğin ve Vizyonun Temsilcisi Olmaktır"
YTÜ Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik, liseli öğrencilere hitap ederek, “Fen Edebiyat Fakültemiz, temel bilimleri sektörel ve toplumsal ihtiyaçlarla birleştirerek, yapay zekâdan biyoteknolojiye, etik değerlerden sosyal sorumluluğa kadar gençleri çok yönlü yetiştiriyor. Bugün CERN’e yaptığımız canlı bağlantıda gördüğünüz gibi, sınırların ötesine geçmek mümkün. Belki yarın sizler de CERN’deki projelerde yer alacaksınız. YTÜ kampüsümüz, hayalleri ve fikirleri olan gençlerin enerjisinden beslenen bir ekosistemdir. Yıldızlı olmak, bir kültürün ve geleneğin parçası olmak. Unutmayın, kapılarımız size her zaman açık. Hayal kurun, soru sorun, merak edin. Çünkü geleceğin Yıldız’ı sizler olacaksınız” ifadelerine yer verdi.
"CERN'de Bilimin Sınırlarını Zorluyoruz"
Üniversitemizi ve ülkemizi CERN’de başarıyla temsil eden YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Deniz Sunar Çerçi ve Prof. Dr. Salim Çerçi, yapılan canlı bağlantıyla CERN’de yapılan çalışmaları anlattı. Prof. Dr. Deniz Çerçi, CERN teknolojilerini öğrencilere anlatarak, “Uzun yıllardan beri, İsviçre ile Fransa sınırında bulunan Cenevra kentine yakın Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, kısa adıyla CERN'deki iki büyük deneyden biri olan CMS deneyinin bir bölgesinde görev yapmaktayız. Ülkemizi ve üniversitemizi temsilen dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısının bulunduğu bir merkezde görev almak onur verici. CMS deneyimiz olan Compact Muon Sedanoit dedektörümüz yerin yaklaşık olarak 100 metre altına yerleştirilmiş durumda ve tüm dedektör sistemlerinden gelen bilgileri büyük bir planlama içerisinde monitörlerle takip etmekteyiz” ifadelerinde bulundu.
"Türkiye'nin CERN'deki En Büyük Araştırma Grubuyuz"
Prof. Dr. Salim Çerçin ise Türkiye'nin CERN'deki varlığı hakkında önemli bilgiler paylaşarak, “CMS deneyinde Türkiye'den 6 şemsiye üniversite var: Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Diğer üniversiteler de kural olarak CMS deneyine bu üniversitelerin şemsiyesi altında çalışmalarına devam etmektedir” dedi.
Prof. Dr. Çerçin, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin CERN'deki başarılarını vurgulayarak, “2023 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, CMS deneyine katıldığımızdan bu yana, çok az bir zaman geçmesine rağmen, CMS deneyinde en çok doktora ve öğretim üyesi çalıştıran bir gruptur. Üniversitemiz Türkiye'nin en büyük grubudur ve hızla da bu grubu büyütüyoruz. Aktif bir grup olarak CMS’in birçok deneyinde yürütücü pozisyonlarına da sahibiz. Son iki yıldır CMS deneyinin HKIP, data görüntüleme tekniklerinin yöneticiliğini yürütüyoruz” açıklamasında bulundu.
Öğrencilere Yüksek Nitelikli ve Uzmanlaşma Öncelikli Eğitim
YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, temel bilimlerde yüksek nitelikli eğitimi sektörel ihtiyaçlarla buluşturan yenilikçi eğitim modeliyle öne çıkıyor. Matematik, Fizik, Kimya, İstatistik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde uygulanan model, öğrencilere kapsamlı bir akademik eğitimin yanı sıra çeşitli uzmanlık alanlarında Sertifika Programları sunarak branşlaşma imkânı sağlıyor. Fakültenin yenilenen müfredatı, yapay zekâ teknolojilerinden sektörel yazılımlara, bilimsel araştırma yöntemlerinden sosyal sorumluluk projelerine kadar geniş bir yelpazede dersler içeriyor.
Yenilenen Eğitim Modeli Sektöre Hazır Mezunlar Yetiştirecek
YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nin yenilenen eğitim modeli sayesinde Yıldızlı öğrenciler ile öğrenci adayları, yapay zekânın temellerini öğrenirken, sektörde yaygın olarak kullanılan Python, R, Matlab, Mathematica ve SPSS gibi yazılımları da etkin şekilde kullanabilecek. Ayrıca, bilimsel araştırma ve etik konusunda güçlü bir altyapı kazanacak olan öğrenciler, Sosyal Sorumluluk ve Adalet dersi ile sosyal ve beşerî sorumluluklarını pekiştirecek. Kariyer Planlama ve Mesleki Etik dersi sayesinde ise sektörün öncü isimlerinin rehberliğinde profesyonel gelişimlerine erken adım atacaklar.
Uzmanlaşma İçin Geniş Sertifika Programları Yelpazesi
Fakülte bünyesindeki bölümler, öğrencilerin ilgi alanlarına göre derinleşebilecekleri çeşitli sertifika programları sunuyor.
Matematik Bölümü Sertifika Programları: Finans ve Yönetim Matematiği, Yazılım, Teorik Matematik, Biyomatematik, Veri Bilimi, Finansal İstatistik Yöntemleri
Fizik Bölümü Sertifika Programları: Kuramsal Fizik, Yoğun Madde Fiziği ve Uygulamaları, Yüksek Enerji Fiziği, Nükleer Fizik ve Uygulamaları
Kimya Bölümü Sertifika Programları: Kimyada Kalite Eğitimi, Biyokimyasal Teknolojiler, Polimer Teknolojisi, Farmasötik Ürün
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Sertifika Programları: Biyoteknoloji, Genetik, Genomik ve Gelişim Biyolojisi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik
İstatistik Bölümü Sertifika Programları: Veri Bilimi, Finansal İstatistik Yöntemleri, Sağlık Bilimlerinde İstatistik, Teorik İstatistik
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Sertifika Programları: Arşiv Belgelerini Okuma, Çağdaş Türk Dilleri
Web sitesi: https://fed.yildiz.edu.tr
E-mail: temelbilimlercalistay@gmail.com
CERN Bağlantısı: https://youtu.be/lQcLV70YrEI



