YTÜ Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik, öğrenci kulüp başkan ve temsilcileriyle Davutpaşa kampüsünde kahvaltıda bir araya geldi. Etkinlikte, öğrenci kulüplerinin bilime, teknolojiye, sanata, kültüre ve spora yönelik ürettikleri değerlere ve sundukları katkılarına değinen Prof. Dr. Eyüp Debik, kulüplere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleşen kahvaltı etkinliğe Rektör Prof. Dr. Eyüp Debik’in yanı sıra Yönetim Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Prof. Dr. Ahmet Göksel Ağargün, Eğitim-Öğretim Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vatan Karakaya, Araştırma-Planlama Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Özer Çınar, YTÜ Genel Sekreteri Ahmet Yüksel Karahan, Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Gamze Varank, akademisyenler ile 70’i aşkın kulübün başkan veya temsilcisi olan öğrenciler katıldı. Samimi bir ortamda gerçekleşen buluşmada, öğrenciler beklentilerine değinirken YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, öğrenci eksenli bir dizi faaliyetin müjdesini verdi.
Prof. Dr. Eyüp Debik, öğrenci kulüplerinin üniversite hayatına kazandırdığı değere vurgu yaparak, YTÜ’nün öğrenci odaklı yaklaşımını bir kez daha pekiştirdi. Üniversitenin farklı disiplinlerdeki öğrenci kulüplerini desteklemeye ve gelişimlerine katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Debik, Yıldız’ın girişimciler için zengin bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayarak yapılacak yenilikleri anlattı.
Kulüpler Vadisi Büyüyor
YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, yakın zamanda Kulüpler Vadisinin ikinci etabının hizmete açılacağının müjdesini verdi. Yer sorunu yaşayan kulüplerin yeni yerlerine taşınacağını belirten Prof. Dr. Eyüp Debik, “Dağcılıktan yelkene, okçuluktan inovasyon ve gelişime, otonom araçlardan iletişime kadar birçok alanda faaliyet gösteriyorsunuz. Türkiye’de, hatta aranızda dünyada ilk olarak okulumuzda kurulan kulüplerimiz var. Başarıdan başarıya koşan kulüplerimiz var. Her bir kulübümüzün; üyelerinin bireysel yeteneklerini keşfetmesine ve geliştirmesine katkı sağladığının farkındayız. Kulüpleri şeffaf ve verimli şekilde yönetmek, faaliyetler yapmak, icat çıkarmak sizden; akademik ve idari kadrolarımızla destek olmak bizden. Yakın zamanda, Kulüpler Vadisinin ikinci kısmını hizmetinize açacağız. Böylece hem yer sorunu yaşayan kulüplerimiz yeni yerlerine kavuşacak hem de yeri dar olan kulüplerimiz daha geniş bir mekanda faaliyetini yürütebilecek. Prefabrik yapıların bazı sorunlarının olduğunu biliyoruz. Her şeyi detaylıca inceliyor, ideal çözümler bulmak için gayret ediyoruz. Her bir meseleyi çok boyutlu düşünerek çözüm üretmek zorundayız. Bu konuda hiç endişeniz olmasın” dedi.
“İmkanlar ölçüsünde desteğimizi artıracağız”
Öğrencilerin yarışmalara, fuarlara, etkinliklere katılmasını önemsediğinin altını çizen YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik şöyle devam etti:
“Bundan sonraki süreçte, ulaşım masrafından kumanya dahil temel ihtiyaçların daha iyi şekilde karşılanması için imkanlar ölçüsünde desteğimizi artıracağız. Yine, bilimsel çalışma ve faaliyetlerinizin; gerek panolarda daha düzenli şekilde yer alması, gerekse sosyal medya dahil klasik veya dijital medyada tanıtılması için sizlere desteğimizi artıracağız. Faaliyet yaparken yer bulmakta bazen zorlandığınızı biliyoruz. Size güzel bir haberimiz var. Rektörlük katımızdaki Şevket Erk salonunu bundan sonraki süreçte kulüplerimize tahsis ettik. SKS Başkanlığımıza bağlı Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün koordinasyonunda etkinliklerinizi Şevket Erk Salonunda yapabilirsiniz. Büyük organizasyonlar için ise Kültür ve Kongre Merkezimizi kullanabilirsiniz. Ayrıca fakültelerdeki salonlarda etkinlik yapılması noktasında daha fazla destekte bulunacağız. Burada bir konuya vurgu yapmak istiyorum. Öğrenci Dekanlığımızdaki rehberlik merkezini yeni dönemde güçlendirdik. Modern çağın getirdiği ekran bağımlılığı başta olmak çeşitli bağımlılıklarla mücadele çok kıymetli. Ürettiğiniz bilgi, proje ve Ar-Ge çalışmaları sizleri modern çağdaki bağımlılıklardan koruyor. Bunu yaygınlaştırmalıyız. Fikir ve projelerinizle sizi de desteğinizi bekliyoruz.”
“YTÜ Yıldız Teknoparkımız ile dünyaya açılabilirsiniz”
YTÜ Yıldız Teknopark ile girişimcilik alanında kendini geliştirmek isteyen öğrencilere önemli destekler verileceğini belirten Prof. Dr. Eyüp Debik, “YTÜ Yıldız Teknopark ile 750’yi aşan Ar-Ge şirketine ev sahipliği yapıyoruz. Ayrıca 208 kuluçka girişimimiz var. Teknoparkımız 15 binin üzerinde Ar-Ge ve yazılım uzmanı hizmet veriyor. Bunlar çok önemli sayılar. Teknoparkımızın, 7 bine yakın projeyle toplam ihracat geliri 2 milyar Amerikan dolarına ulaştı. Yakın zamanda 3 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Mezun olduktan sonra belki Tekpoparkımızda bir girişim yahut işinde yetkin bir uzman olacaksınız. Hedefimiz dünyanın en iyi teknoparkları arasında yer almaktır. Kulüplerinizde başlayan bilgi ve bilim üretme serüveninizi, YTU Innovation Hub ticari çıktılar için geliştirebilir, YTU Startup House ile farklı bir boyuta taşıyabilir, YTÜ Yıldız Teknoparkımız ile de dünyaya açılabilirsiniz. YTÜ ekosisteminin içindesiniz. Uçtan uca, bu ekosistemden istifade etmelisiniz. Sizlerle birlikte 117. yıla ulaştığımızda projelerini hayata geçiren ve hedefini daha da büyüten, globalde adından daha fazla söz edilen bir üniversite haline geleceğiz. Her birinizin, parlayan birer yıldız olarak dünya sahnesinde yer almanız için maddi ve manevi bakımdan her zaman yanınızda olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
Programın devamında Rektör Prof. Dr. Eyüp Debik, SKS Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü görevini yapan Doç. Dr. Bedri Onur Küçükyıldırım’a bugüne kadarki çalışmalarından dolayı teşekkür ederken, yeni göreve gelen Öğretim Görevlisi Dr. Nurullah Arvas’a çalışmalarında başarılar diledi.
Programın son kısmında, öğrenci kulüpleri ve öğrenci topluluk temsilcilerinin sorularına Rektör Prof. Dr. Debik detaylı şekilde cevaplar verdi. Toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.