Ana içeriğe atla

Enerji dönüşümüne ECHO Projesi ile inovatif adım

5 milyon Avro bütçeli “Enerji Toplulukları Mükemmeliyet Merkezleri: Enerji Yenilik Ekosistemlerini Harekete Geçirme” başlıklı ECHO Projesi’nin açılış toplantısı, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Ufuk Avrupa destekli projeyle, enerji dönüşümüne yönelik uluslararası iş birliklerinin artırılması ve inovatif çözümlerin bulunması hedefleniyor. Dayanıklı ve adil bir enerji sistemi oluşturulması için araştırmaların yapılacağı proje kapsamında sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve kapsayıcı enerji topluluklarına odaklanılacak. 

 

Ufuk Avrupa destekli ve 5 milyon Avro bütçeli “ECHO – Enerji Toplulukları Mükemmeliyet Merkezleri: Enerji Yenilik Ekosistemlerini Harekete Geçirme” projesinin açılış toplantısı, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde yapıldı. Akademisyenler, enerji sektörü temsilcileri ve uluslararası katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği toplantı, enerjide sürdürülebilirlik ve yenilik ekosistemlerinin güçlendirilmesi hedeflerini temel aldı. Açılış toplantısına Türkiye, Yunanistan, Portekiz, İspanya, Almanya ve İrlanda’dan uzmanlar katılım sağladı. 

 

Projeye 205 konsorsiyum başvuru yaptı ve içlerinden 12’si fonlanmaya hak kazandı. Türkiye, Yunanistan ve Portekiz’de enerji toplulukları ve yenilikçi enerji hizmetleri mükemmeliyet merkezleri oluşturulmasının hedeflendiği ECHO Projesi’nin koordinatörlüğünü Enerji ve bilişim teknolojileri alanlarında akademik başarılarıyla ve ödülleriyle öne çıkan YTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Erdinç yürütecek. 

 

“Ana partner olmamız YTÜ’ye duyulan güvenin bir sonucudur”

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, açılış toplantısında yaptığı konuşmada, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin akademi, sanayi, kamu ve sivil toplum arasında güçlü köprüler kurma misyonuna dikkat çekerek, bu iş birliklerinin ECHO Projesi ile daha da derinleşeceğini söyledi.

Projenin Türkiye, Yunanistan ve Portekiz’de enerji toplulukları ve yenilikçi enerji hizmetleri mükemmeliyet merkezleri oluşturmayı hedeflediğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Debik, “Dünyanın en büyük araştırma ve inovasyon finansman çerçevelerinden biri olan Ufuk Avrupa Programı, bilimi ilerletmek, toplumsal zorluklara çözüm üretmek ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmek açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Bu program, yalnızca finansal destek sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda küresel ölçekte düşünmemizi ve yerel ölçekte hareket etmemizi teşvik etmektedir. ECHO Projesi’nin tasarımı ve kapsamı da bu yaklaşımı yansıtmaktadır. 5 milyon Euro gibi önemli bir bütçeye sahip olan ECHO Projesi’ne ana partner olarak ev sahipliği yapmak, üniversitemize duyulan güvenin ve yüksek profilli, etkili girişimleri yönetme konusundaki yetkinliğimizin bir göstergesidir. Aynı zamanda bu proje ekibinin vizyonu ve kararlılığının bu girişimi hayata geçirmedeki önemli rolünü de yansıtmaktadır” dedi. 

 

“Enerji dönüşümünde çevresel ve toplumsal denge korunmalıdır”

Rektör Prof. Dr. Debik, enerji dönüşümünün küresel bir öncelik olduğunu belirterek, “Enerji dönüşümü, çağımızın en acil sorunlarından biri olup bu alanda sürdürülebilir, kapsayıcı ve ölçeklenebilir çözümler geliştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu dönüşüm, yalnızca teknik bir gereklilik değil aynı zamanda çevresel, toplumsal ve ekonomik dengeyi koruyarak geleceği şekillendirme çabasıdır. ECHO Projesi’nin tasarımı, bu dönüşümün çok boyutlu gerekliliklerini dikkate alarak, enerji toplulukları oluşturma ve yenilik ekosistemlerini harekete geçirme amacını benimsemiştir. Yıldız Teknik Üniversitesi olarak, akademik bir kurum olmanın ötesinde bir çözüm ortağıyız. Bugün burada attığımız bu önemli adım, enerji alanında hem ulusal hem de uluslararası iş birliklerinin geleceğini yeniden tanımlayacak niteliktedir. Bu projeyi hayata geçirmek için katkıda bulunan tüm paydaşlara teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Projenin ana partneri olarak seçilmelerinin Yıldız Teknik Üniversitesi’nin araştırma kapasitesini ve uluslararası arenadaki prestijini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Debik, YTÜ’nün akademi, sanayi ve kamu iş birliklerini güçlendirerek yenilikçi çözümler sunmaya devam edeceğini kaydetti. 

 

ECHO Projesi’nin Yöneticiliği Prof. Dr. Ozan Erdinç yapacak

YTÜ Davutpaşa Kampüsü Tarihi Hamam’da gerçekleştirilen açılış toplantısında, YTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ECHO Proje Yöneticisi Prof. Dr. Ozan Erdinç ise projeyle ilgili detaylı bilgi verdi.  

 

ECHO Projesi’nin rehberliğini üstlenen Avrupa Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğü (DG) Proje Yöneticisi Françoise Dradin açılış toplantısına çevrimiçi katılım sağlarken, “Türkiye Enerji Ekosistemine Genel Bakış” başlıklı konuşmasıyla Dr. Sedef Budak ülkemizin enerji dönüşümüne dair önemli bilgiler sundu. Ufuk Avrupa Programı Türkiye Ulusal Koordinatörü ve TÜBİTAK Avrupa Birliği Çerçeve Programlar Müdürü Çağrı Yıldırım, Türkiye’nin uluslararası projelerdeki performansını anlatırken, ECHO projelerinde yenilik yönetimi, sürdürülebilir enerji çözümleri ve enerji toplulukları oluşturulması konularında liderlik yapan Odysseas Spyroglou da “SolarHubs ve ECHO Bağlantıları” konusunda katılımcılarla bilgilerini paylaştı. 

 

Toplantının ikinci bölümünde yuvarlak masa toplantılarıyla iş paketleri tartışıldı ve mükemmeliyet merkezlerinin sürdürülebilirliği ele alındı.

 

ECHO Projesi Hakkında

YTÜ’nün ana partner olduğu “Enerji Toplulukları Mükemmeliyet Merkezleri: Enerji Yenilik Ekosistemlerini Harekete Geçirme” başlıklı ECHO Projesi, Türkiye, Yunanistan ve Portekiz'de enerji toplulukları ve yenilikçi enerji hizmetleri için enerji mükemmeliyet merkezleri kurulmasını hedefliyor. Bu merkezlerin, inovasyon ekosistemlerini destekleyerek kapasitenin artırılmasını ve yerel paydaşların güçlendirilmesine katkı sunması bekleniyor. Enerji yoksulluğuna çözümler geliştirmesi beklenen proje; dörtlü sarmal yapı modelini benimseyerek akademi, sanayi, yerel-merkezi yönetim ve sivil toplumu iş birliği içinde buluşturacak.