Ana içeriğe atla

Araştırmacımız Dr. Tuğba Zaman 9. Antarktika Bilim Seferinde!

Kimya Bölümü araştırmacımız Dr. Buse Tuğba Zaman, üniversitemizi beyaz kıtada temsil etmek üzere 20 kişilik ekiple birlikte yola çıktı. Türkiye'nin beyaz kıtadaki bilimsel varlığını güçlendirecek olan projemiz, uluslararası çevre protokollerine veri desteği sağlayacak.

 

Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda ve TÜBİTAK desteğiyle yürütülecek projeler kapsamında araştırmacılardan oluşan bilim ekibi, 6 Şubat 2025 tarihinde İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen törenle Antarktika'ya uğurlandı.

 

20 Bilim İnsanı, 19 Farklı Proje

Bu yılki bilim seferine 16 Türk ve 4 yabancı araştırmacı olmak üzere toplam 20 bilim insanı katılıyor. Bilim insanları, Horseshoe Adası’nda 19 farklı projeyi hayata geçirecek. Çalışmaların odak noktasında iklim değişikliği, biyoteknoloji, ekoloji, çevre kimyası ve uzay gözlemleri bulunuyor.

 

Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Sezgin Bakırdere ve ekibi tarafından hazırlanan “İnorganik ve Organik Kirleticilerin Antarktika Bölgesindeki Penguen/Fok Dışkısı ve Okyanus Suyu Örneklerinde Eser Seviyelerde Yüksek Doğruluk ve Duyarlılıkla Tayinleri” başlıklı proje kapsamında Kimya Bölümü araştırmacımız Dr. Buse Tuğba Zaman, üniversitemizi beyaz kıtada temsil etmek üzere 20 kişilik ekiple birlikte yola çıktı. Türkiye'nin beyaz kıtadaki bilimsel varlığını güçlendiren çalışma, uluslararası çevre protokollerine veri desteği sağlayacak.

 

Öne Çıkan Diğer Bilimsel Projeler

İnsansız Kutup Hava Aracı Testi: TEKNOFEST TÜBİTAK 2204-C Yarışması’ndan derece alan lise öğrencileri tarafından geliştirilen insansız hava aracı, Antarktika’da test edilecek. 

Buzul ve İklim Değişikliği Çalışmaları: Küresel ısınmanın buzullara etkileri incelenecek. 

Uzay Gözlemleri İçin Düşük Frekans Ölçüm İstasyonu: ABD iş birliğiyle kurulacak bu istasyon, düşük frekanslı radyo dalgaları ile yakın uzay gözlemleri yapacak. 

Türk Bilim Kampı’nın Bakımı: Horseshoe Adası’nda yer alan kampın bakım ve geliştirme çalışmaları yürütülecek.

 

Türkiye, Antarktika’da Kalıcı Üs Kurmayı Hedefliyor

Düzenlenen törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye'nin kutup bölgelerindeki bilimsel varlığını güçlendirmek ve kalıcı kılmak amacıyla bütün bu çalışmaları Antarktika'nın Horseshoe Adası'nda kurulacak Türk Bilimsel Araştırma Üssü ile taçlandırmak istediklerini belirterek, “Buna yönelik de ön hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız” dedi. Bakan Kacır, Bugüne kadar Antarktika'ya 8 ve Arktik'e 4 olmak üzere, toplamda 12 Ulusal Kutup Bilim Seferi gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 12 seferi başarıyla icra etmek kadar önemli ve kıymetli olanın ise ülkenin bu seferlerle elde ettiği bilimsel, stratejik ve teknolojik kazanımlar olduğunu aktardı. Bakan Fatih Kacır, bugüne kadar yürütülen kutup seferleriyle 200'e yakın Türk bilim insanının kutup koşullarında 100'den fazla projeyi gerçekleştirme imkanı elde ettiğini belirterek, “243 bilimsel çıktı ve 40 lisansüstü tez bu araştırmalar vesilesiyle üretildi. Türkiye olarak meteoroloji, uydu konumlama, sismik, hava kalitesi ve aerosol izleme istasyonlarını kendi coğrafi konumumuza en uzak olan bölgeye, Antarktika'ya kurmuş olduk. Ülkemizde kutup çalışmalarını koordine eden 2019'da TÜBİTAK bünyesinde kurduğumuz Kutup Araştırmaları Enstitümüz, Antarktika'da sismik ve meteorolojik gözlem çalışmalarına 7/24 devam ediyor. Tabii stratejik bir misyon olarak gördüğümüz kutup seferlerinin, aynı zamanda son yıllarda yürüttüğümüz etkin bilim diplomasisinin en parlak örneklerinden biri olduğunu da söylememiz mümkün.” diye konuştu.

 

“Üniversitemizin projesi küresel iklim değişikliğine ışık tutacak”

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan YTÜ Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik, “9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, başta iklim değişikliği, biyoteknoloji, ekoloji, çevre kimyası ve uzay gözlemleri olmak üzere bilim insanlarımızın birçok alanda önemli araştırmalar yapmasına ve bulgular elde etmesine olanak sağlayacak. Özellikle genç bilim insanlarımızın bu süreçte kazanacağı uluslararası tecrübeyi çok kıymetli buluyoruz. YTÜ olarak bir araştırmacıyla yer aldığımız yeni seferde, Kimya Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Sezgin Bakırdere'nin yürütücülüğündeki proje kapsamında, Kimya Bölümü araştırmacımız Dr. Buse Tuğba Zaman, Antarktika'daki penguen ve fok dışkıları ile okyanus suyundaki kirleticileri nano-seviyede tespit ederek küresel iklim değişikliğine ışık tutacak. YTÜ Ailemizin kıymetli üyesi Dr. Buse Tuğba Zaman’a ve sefere çıkan tüm araştırma ekibine başarılar diliyor, ülkemizi ve bilim dünyasını ileri taşıyacak çalışmalara imza atacaklarına yürekten inanıyorum” dedi. 

 

Zorlu Çalışma Koşulları

Sefer ekibi, İstanbul’dan Brezilya ve Şili aktarmalı olarak King George Adası’na ulaşacak. Buradan botlarla Horseshoe Adası’ndaki Türk Bilim Kampı’na hareket edecekler. Antarktika’nın sert hava koşulları altında çalışmalarını sürdürecek ekip, araştırmalarını tamamladıktan sonra 12 Mart 2025’te Türkiye’ye dönmeyi planlıyor. Türkiye, bu bilim seferiyle Antarktika Antlaşması’nda danışman ülke olma yolundaki kararlılığını bir kez daha gösteriyor.

 

Kimya Bölümü araştırmacımız Dr. Buse Tuğba Zaman’a ve tüm araştırma ekibine başarılar diliyoruz.