Yıldız Teknik Üniversitesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nün 9. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, "Sanat ve Sanatçı Perspektifiyle 15 Temmuz Direnişi" programı düzenledi. Program, sanat ve akademi dünyasını bir araya getirdi. Ecdat yadigarı YTÜ Tarihi Hamam'ın otantik atmosferinde düzenlenen anma programı milli iradenin ve o geceki şanlı direnişin sanatın diliyle yeniden anlamlandırılmasına sahne oldu.
Yıldız Teknik Üniversitesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nün 9. yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği "Sanat ve Sanatçı Perspektifiyle 15 Temmuz Direnişi" programında sanat ve akademi dünyasını buluşturdu.
YTÜ SKS Daire Başkanlığı tarafından Davutpaşa Tarihi Hamam'da düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Eyüp Debik, toplumların sadece siyaset ya da ekonomiyle değil, aynı zamanda kültür ve sanatla da inşa edildiğini, hatta sanatın çoğu zaman toplumsal dönüşümlerde bir lokomotif görevi gördüğünü belirtti.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin teknik alanlardaki öncü kimliğinin yanı sıra Sanat ve Tasarım Fakültesi ile sanatta da nitelikli insan kaynağı yetiştirme sorumluluğunu taşıdığını ifade eden Debik, bu programın da sanatın toplumsal etkisini artırma misyonlarının somut bir örneği olduğunu söyledi.
"Sanat Millî Hafızanın Taşıyıcısı Olmalı"
YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, konuşmasında sanatın ve sanatçının toplumsal olaylar karşısındaki duruşuna dikkat çekerek, sanatın milli bilinci ve hafızayı canlı tutmadaki kritik rolünü vurguladı. Özellikle gençlere rol model olan sanatçıların toplumsal değerlerle barışık olması gerektiğine işaret eden Rektör Debik, "Milletlerin hafızasını canlı tutan, duygulara yön veren, değerleri taşıyan ve geleceğe aktaran en güçlü araçlardan biri sanattır. Sanat her zaman toplumsal vicdanın, bilincin ve yön duygusunun sesi olmalıdır. Sanatçılar ise sadece izlenilen, takip edilen, alkışlanan bir figür olmamalı. Bilakis sanatçı; topluma rehberlik eden, öncülük eden, toplumsal sorumluluk taşıyan bir karakter olmalıdır." dedi
Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Debik, "YTÜ olarak bilimde olduğu kadar kültürde ve sanatta da toplumsal sorumluluğun farkında olan bireyler yetiştirmeye devam edeceğiz" diyerek üniversitenin misyonunu bir kez daha vurguladı. 15 Temmuz şehitlerini rahmetle, gazileri ise minnetle andığını belirterek programa katılan tüm konuklara teşekkürlerini sundu.
15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç ise konuşmada, sanatçıları. özellikle zor zamanlarda halkın değerlerini gözeterek sorumluluk almasının önemini vurguladı.
Anma Programı Duygu Yüklü Anlara Sahne Oldu
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programı, 15 Temmuz gecesinin unutulmaz anlarını yansıtan belgesel gösterimi ile devam etti. Tarihi direnişin yaşandığı geceye bizzat tanıklık etmiş bir gazinin, yaşadıklarını birinci ağızdan anlattığı konuşması, salondaki tüm davetlileri derinden etkiledi.
YTÜ SKS Daire Başkanlığı Kültür Müdürü Dr. Nurullah Arvas’ın moderatörlüğünü üstlendiği söyleşi bölümünde, yönetmen Murat Çeri, oyuncular İsmail Hakkı Ürün, Burak Haktanır, Celal Al ve Anadolu Ajansı Kültür Sanat Haberleri Müdürü Bünyamin Yılmaz, sanatın toplumsal hafıza ve dayanışma kültürü üzerindeki etkisini 15 Temmuz ekseninde değerlendirdi.
Katılımlarıyla programımıza anlam katan YTÜ mensuplarımıza ve fikirleriyle yeni bakış açıları sunan kıymetli sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz.


