YTÜ, eğitim yapılarının afet güvenliği için katkı verecek | Yıldız Teknik Üniversitesi Ana içeriğe atla

YTÜ, eğitim yapılarının afet güvenliği için katkı verecek

HABERLER

YTÜ, eğitim yapılarının afet güvenliği için katkı verecek

04 Eylül 2026 Cuma 17:46
ytü

Yıldız Teknik Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile 15 üniversite arasında imzalanan protokol kapsamında eğitim yapılarının afet risklerine karşı dayanıklılığının artırılmasına yönelik çalışmalara katkı sunacak.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), eğitim kurumu binaları ve eklentilerinde yapısal afet risklerinin azaltılması ile araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesine yönelik iş birliği protokolünde yer aldı. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile 15 üniversite arasında imzalanan protokolle, Bakanlığın saha deneyimi ve veri birikiminin üniversitelerin akademik ve teknik uzmanlığıyla bir araya getirilmesi amaçlanıyor. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güleda Engin de Millî Eğitim Bakanlığı ile üniversiteler arasında gerçekleştirilen iş birliği protokolünün imza törenine katıldı.

“Eğitim Kurumu Binaları ve Eklentilerinde Yapısal Afet Risklerinin Azaltılması ve AR-GE Çalışmaları Yapılmasına İlişkin Protokol” kapsamında 81 ili kapsayacak çalışmalar yürütülecek. Üniversiteler için belirlenecek çalışma bölgelerinde eğitim kurumlarının afetlere karşı dirençlerinin artırılması, yapısal güvenliklerinin değerlendirilmesi ve mevcut risklerin tespit edilerek azaltılmasına yönelik teknik çalışmalar gerçekleştirilecek.

Bilimsel ve teknik değerlendirmeler yapılacak

Protokol kapsamında eğitim yapılarında gözlemsel ve ayrıntılı yapısal incelemeler, bina performans analizleri, malzeme ve zemin incelemeleri ile hasar tespit çalışmaları yapılabilecek. Ayrıca güçlendirme, büyük onarım ve tadilat projelerinin hazırlanması ve kontrolü, enerji verimliliği, yangın güvenliği, erişilebilirlik ve yapı sağlığının izlenmesine yönelik çalışmalar da yürütülebilecek.

Çalışmalardan elde edilen teknik verilerin bilimsel yöntemlerle analiz edilerek afet risklerinin azaltılmasına yönelik karar destek mekanizmalarına ve afet yönetimi stratejilerine katkı sağlaması hedefleniyor.

Üniversitelerin saha çalışmaları genişletiliyor

MEB ile üniversiteler arasındaki teknik işbirliğinin ilk uygulamaları kapsamında Pamukkale, Fırat ve Karadeniz Teknik üniversiteleriyle yaklaşık 900 eğitim binası yerinde incelendi. Gerekli görülen yapılarda gerçekleştirilen deprem tahkikleri sonucunda 396 bina için yıkım kararı verilirken, diğer yapılar için güçlendirme ve teknik proje süreçleri yürütüldü.

Yeni protokolle bu çalışmaların kapsamının genişletilmesi ve üniversitelerin akademik bilgi birikimi ile teknik kapasitesinin 81 ilde eğitim yapılarının afet güvenliğine yönelik çalışmalara daha etkin şekilde dahil edilmesi amaçlanıyor.

İş birliği kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte Akdeniz, Aydın Adnan Menderes, Erzurum Teknik, Gaziantep, Gazi, İstanbul Teknik, Ondokuz Mayıs, Pamukkale, Kafkas, Karadeniz Teknik, Konya Teknik, KTO Karatay, Tekirdağ Namık Kemal ve Van Yüzüncü Yıl üniversiteleri de yer alıyor.