Öğrencilerimiz Model Uydu Yarışmasında Birinci Oldu

ABD’nin Teksas eyaletinde NASA ve Amerikan Uçak ve Uzay Enstitüsü tarafından organize edilen Cansat uydu yarışmasının bir benzeri TÜRKSAT tarafından ilk kez organize edildi. Yarışmaya 81 il’den 36 farklı katılım oldu. Yarışmanın birinciliğini ise Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü’ne bağlı Yıldız Teknopark tarafından desteklenen IQRASAT uydu ekibi üstlendi.

Yarışmacılardan, belirli bir yerden bırakılan model uyduların yere inişi esnasında GPS koordinatları, atmosferik-sıcaklık, basınç, yükseklik, iniş hızı, yere çarpma kuvveti ve pil gerilimini saniyede bir yer istasyonuna ileten Payload/Uydu tasarlaması istenildi. Jüri katılımcılardan ayrıca, uydunun yere ineceği esnada dünya’nın fotoğrafını çekmesini ve yere iletmesini de istedi.

Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin teorik bilgilerini pratiğe dökmeyi amaçlayan yarışmanın galibi olan IQRASAT uydu ekibine 2000 TL’lik birincilik ödülü takdim edildi. Yarışmanın ardından TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkemsi Lagari Hasan Çelebi Müzesi’ni ziyaret eden birinciler, uzay şartları, uydu tasarımı ve uydu işletmeciliği hakkında sorulara da yanıt verdi. Yarışmayı kazanan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, önümüzdeki yıllarda hidrojen ve elektrik enerjili araçların yanı sıra uydular üzerine de çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını ve bu alanda da önemli başarılara imza atmak istediklerini belirtti.