YTÜ Solarboat Takımı rotasını Norveç'e çevirdi: Hedef kupa | Yıldız Teknik Üniversitesi Ana içeriğe atla

YTÜ Solarboat Takımı rotasını Norveç'e çevirdi: Hedef kupa

HABERLER

YTÜ Solarboat Takımı rotasını Norveç'e çevirdi: Hedef kupa

04 Ağustos 2026 Salı 11:43
solarboat

Yıldız Teknik Üniversitesi Solarboat Takımı, 3-17 Ağustos 2026 tarihleri arasında Norveç'in Trondheim kentinde düzenlenecek Njord Autonomous Challenge yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek. Aylar süren hazırlıklarını tamamlayan ekip, geliştirdiği otonom teknesiyle uluslararası arenada YTÜ'nün ve Türkiye'nin adını dünyaya duyurmayı hedefliyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren YTÜ Solarboat Takımı, dünyanın farklı ülkelerinden üniversite ekiplerini buluşturan Njord Autonomous Challenge 2026 yarışmasına katılmak üzere Norveç'in Trondheim kentine hareket etti. Ekip, 3-17 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek organizasyonda, geliştirdiği otonom deniz aracıyla mücadele edecek. 

Rektör Prof. Dr. Eyüp Debik: Asıl imzayı Trondheim Fiyordu'na siz atacaksınız

YTÜ Solarboat Takımı, hazırlık sürecinde Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik ile de bir araya gelmişti. Debik, Takımın geliştirdiği otonom tekneye imza atarak öğrencilere destek vermişti. 

Takım, Norveç’e hareketinden önce, hazırlık süreci boyunca kendilerine destek veren Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve akademik kadroya teşekkür eden bir paylaşım yaptı. 

Prof. Dr. Debik ise, sosyal medya hesabından paylaşımı alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:

"Sevgili öğrencilerim, teknenize attığımız imza, aslında sizlere duyduğumuz inancın küçük bir nişanesiydi. Şimdi asıl imzayı siz; emeğiniz, azminiz ve mühendisliğinizle Trondheim Fiyordu'na atacaksınız.”

“Njord Autonomous Challenge'da şanlı bayrağımızı ve Yıldız'ın adını en güzel şekilde temsil edeceğinize yürekten inanıyorum. Yolunuz açık, rotanız başarı olsun. Norveç'ten güzel haberlerinizi bekliyoruz."

Aylar süren hazırlık uluslararası sahneye taşınıyor

Aylar süren yoğun hazırlık sürecinin ardından Trondheim'da yarışacak olan YTÜ Solarboat Takımı, geliştirdiği otonom deniz aracıyla uluslararası organizasyonda başarılı sonuçlar elde etmeyi hedefliyor. Farklı ülkelerden üniversite takımlarını bir araya getiren organizasyonda ekip, mühendislik altyapısını, yenilikçi çözümlerini ve takım çalışmasını sergilerken, Yıldız Teknik Üniversitesini ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeyi amaçlıyor.

23 takım aynı hedef için yarışacak

Bu yıl Njord Autonomous Challenge organizasyonunda Türkiye'nin yanı sıra Norveç, Polonya, Japonya, Kanada, Hindistan, Hırvatistan, İspanya ve İskoçya'dan toplam 23 üniversite takımı yer alacak.

Yarışmaya katılacak ekipler ve ülkeleri şöyle: 

Navier USN (Norveç)

AGH Solar Boat (Polonya)

Marinor NTNU (Norveç)

Navi USV (Türkiye)

Pru-Ida (Türkiye)

Ligmax (Norveç)

Turquoise (Türkiye)

Kapsul Yazgit Pruva (Türkiye)

StrathVoyager (İskoçya)

Autobee (Türkiye)

HUMBER (Kanada)

Innovators of Blue Ocean (Japonya)

Yıldız TU Solarboat (Türkiye)

Aritra (Hindistan)

ITUAS (Türkiye)

MYS YAVUS (Türkiye)

Zerone Tech Kilic (Türkiye)

GELIDONYA (Türkiye)

SimLe SeaSentinel (Polonya)

Adria Autonomous Boat (Hırvatistan)

PUSULA USV (Türkiye)

1.5 Adana AITO (Türkiye)

NODE (İspanya)

Otonom denizcilik teknolojilerinin buluşma noktası

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NTNU) bünyesinde faaliyet gösteren Njord NTNU tarafından düzenlenen yarışma, dünyanın farklı ülkelerinden öğrenci ekiplerini otonom yüzey araçları alanında bir araya getiriyor.

Katılımcılar, tasarlayıp geliştirdikleri otonom deniz araçlarını gerçek görev senaryolarında test ederek mühendislik, yapay zekâ, algılama sistemleri, kontrol algoritmaları ve denizcilik teknolojileri alanındaki yetkinliklerini ortaya koyuyor.

Her yıl düzenlenen organizasyon, öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamaya dönüştürmelerine, disiplinler arası çalışma deneyimi kazanmalarına ve otonom denizcilik teknolojilerinin gelişimine katkı sunmalarına olanak sağlıyor.