Ana içeriğe atla

YTÜ Akademisyenlerinin Sporda Yapay Zeka ve Sporcu Sağlığına Yönelik Projelerine TÜBİTAK Desteği

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), bilimsel araştırmalar ve teknolojiye yönelik katkılarıyla sporda yapay zeka kullanımını artırmayı hedefleyen önemli projelere imza atmaya devam ediyor. YTÜ'nün değerli akademisyenleri Doç. Dr. Elif Bahadır ve Dr. Öğr. Üyesi Kerem Altun tarafından yürütülecek olan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ARDEB 1001-Spor Araştırmaları Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

YTÜ Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü’nden Doç. Dr. Elif Bahadır ile Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Kerem Altun, sporcu sağlığını öncelikli hedef alan ve sporda yapay zeka teknolojilerinin etkisini artırmayı amaçlayan projeleriyle desteklenecek. Desteklenen projeler, sporcuların performanslarını iyileştirmek, yaralanma risklerini azaltmak ve yapay zeka tabanlı çözümlerle spor bilimleri alanına yeni perspektifler kazandırmayı amaçlıyor.

Okçuluk Antrenörlerinin Mesleki Becerilerine Odaklanılıyor

Doç. Dr. Elif Bahadır tarafından yürütülecek olan “Okçuluk Antrenörleri İçin Yapay Zeka Destekli Dinamik Okçuluk Eğitimi Geliştirilmesi” isimli proje, yapay zeka destekli dinamik bir eğitim programı geliştirerek okçuluk antrenörlerinin mesleki becerilerini arttırmayı amaçlıyor. Proje, yapay zeka ve veri analitiği temelli bir eğitim programının geliştirilmesini ve uygulanmasını içermektedir. Antrenör eğitim programları ve teknolojik araçlar incelenerek okçuluk antrenörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, modüler ve dinamik bir eğitim programı tasarlamayı amaçlamaktadır.

Bu girişim, yapay zeka ve ileri veri analitiği kullanarak antrenörlerin performans analizlerini ve eğitim metodolojilerini geliştirilmesi ile Türkiye'deki okçuluk antrenörlerinin dünya standartlarına ulaşması ve uluslararası arenada rekabet güçlerinin arttırılmasını hedefliyor. 

Sporcular İçin Giyilebilir Sensörlerle Asimetri Ölçümü

Dr. Öğr. Üyesi Kerem Altun tarafından yürütülecek olan ‘Voleybol Smaç ve Sıçrama Hareketlerinde Giyilebilir Ataletsel Sensörler Ile Asimetri Ölçümü’ isimli projede ise giyilebilir sensörlerden alınan veriler işlenerek, voleybolcularda sıçrama ve smaç hareketleri esnasında oluşabilecek asimetrilerin ölçüleceği sistem geliştirilecek. Projede, giyilebilir sensörlerden asimetri ölçümü yapan bir sistem ve antrenörlerin bu sistemi kullanabilmesini sağlayan yazılım geliştirilmesi hedefleniyor. 

Bu sistem, profesyonel sporcuların kas kuvvet profillerinin bulunmasına olanak vermesinin yanı sıra, kuvvet platformu ihtiyacını ortadan kaldırarak özellikle anadoluda spor salonu gibi imkanları kısıtlı olan yerlerde de ölçümlerin yapılmasını mümkün kılacak. Bu şekilde, 12. Kalkınma Planında spor alanında vurgulanan, spor profesyonellerinin niteliğinin artırılması, ve yetenekli sporcuların erken yaşta tespit edilmesi hedeflerine de doğrudan katkı sunulmuş olacak.