Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ömer Şimşek'in “2549 TÜBİTAK-Polonya Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NCBR) İkili İş Birliği Çağrısı” kapsamında hazırladığı proje desteklenmeye hak kazandı.
“Raf Ömrünü Uzatmak ve Gıda Ürünlerine Sağlık Yanlısı Faydalar Sağlamak İçin Benzersiz Özelliklere Sahip Laktik Asit Bakterileri ve Bunların Metabolitlerine Dayalı Fonksiyonel Gıda Katkı Maddelerinin Formüle Edilmesi” başlıklı proje, gıda mühendisliği ve biyoteknoloji alanında önemli bir yeniliği hedefliyor.
Öğretim üyemiz Prof. Dr. Ömer Şimşek’in yürütücülüğünü üstlendiği projenin ortakları arasında, Türkiye’den Maya Gıda San. ve Tic. A.Ş. ile Polonya’dan Polonya Bilimler Akademisi Biyokimya ve Biyofizik Enstitüsü ve JHJ LTD. firması bulunuyor.
Geleceğin Fonksiyonel Gıda Katkı Maddeleri
Bu proje, laktik asit bakterilerinin (LAB) benzersiz özelliklerini ve metabolitlerini kullanarak, sağlığı destekleyen ve gıdaların raf ömrünü artıran sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi hedefliyor.
Proje, temiz etiketli ve fonksiyonel gıdalara yönelik artan tüketici talebine yanıt verirken, insan sağlığına fayda sağlayan ve mikrobiyal tehditlere karşı biyogüvenlik sunan çözümler üretmeyi amaçlıyor.
İleri biyoteknolojik tekniklerle geliştirilen yenilikçi ortak kültür sistemleri sayesinde, antimikrobiyal ve immünomodülatör etkiler gösteren LAB bazlı katkı maddelerinin üretimi optimize edilecek.
Polonyalı ve Türk ortaklar arasında sağlanan iş birliği, genetik ve metabolomik analizlerden mikrokapsülasyona kadar geniş bir uzmanlık alanını kapsayarak projeyi güçlendiriyor.