Ana içeriğe atla

Gıda Sektörünün Yıldızları YTÜ’de Buluştu

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Gıda Kulübü tarafından düzenlenen ‘Gıdanın Yıldızları: Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Zirvesi’ gıda sektörünün geleceğini şekillendiren önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Ekosistem profesyonellerini, akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getiren programın devamında ‘Gıdanın Yıldızları Ödül Töreni’ düzenlendi. 

Bu yıl 3. düzenlenen etkinliğin ilk bölümündeki ‘Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Zirvesi’nde, gıda sektörünün kritik meseleleri masaya yatırdı. Zirvede, sürdürülebilirlik, sıfır atık politikaları ve iklim değişikliğinin etkileri ele alınırken sektörün öncü markalarının temsilcileri ve akademisyenler geleceğin gıda trendleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yoğun katılımın olduğu programa, Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik’in yanı sıra Kimya-Metalurji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Sağdıç, YTÜ Genel Sekreteri Ahmet Yüksel Karahan, markaların temsilcileri, üniversite ve lise öğrencileri katıldı. 

Etkinliğin ikinci bölümü olan “Gıdanın Yıldızları Ödül Töreni” ise büyük bir heyecana sahne oldu. 30 bin öğrencimizin oylarıyla belirlenen ödüller, 36 farklı kategoride sahiplerini buldu. Sektör liderlerine takdim edilen ödüller, sadece bir başarı simgesi olmanın ötesinde öğrenci perspektifinden sektöre dair önemli içgörüler sundu.

Prof. Dr. Eyüp Debik: "Gıda üretiminde adil ve etik bir yaklaşımı benimsemeliyiz "

YTÜ Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik, zirvenin açılış konuşmasında, “İklim değişikliği yalnızca çevresel değil aynı zamanda gıda güvenliğini de tehdit eden küresel bir sorundur” diyerek üniversite olarak bu alanda öncü çalıymalar yürüttüklerini söyledi. Etkinlik sırasında yaptığı değerlendirmelerde önemli noktalara değinen Prof. Dr. Eyüp Debik, İklim değişikliği ve gıda üretiminin etik boyutlarına vurgu yaparak şunları söyledi: “Dünya genelinde bir taraftan 733 milyon insan açlıkla mücadele ederken diğer taraftan 1 milyar insan obeziteyle karşı karşıya. Bu ciddi bir paradoks. Gıda üretiminde doğaya zarar vermeden, adil ve etik bir yaklaşımı benimsemeliyiz. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyarı aşacağı öngörülüyor. Bu artan nüfusu beslemek için yenilikçi teknolojiler ve etkin kaynak yönetimi kritik öneme sahip. Küresel tarım, herkesi doyurabilecek potansiyele sahip olsa da bu hedefe ulaşmak; kaynakların etkin yönetimini, inovasyonu ve dayanışmayı gerektiriyor. İklim değişikliği, açlık ve gıda güvencesi gibi kritik sorunları derinleştirirken tarım sektörü, hem bu krizlerin nedenlerinden biri hem de bu krizlerden en çok etkilenen alanların başında geliyor. Bu nedenle, kaynakların etkin kullanımı, çevresel ayak izimizi azaltma ve gelecek nesillerin gıda güvenliğini sağlama gibi konular üzerinde daha fazla çalışmalar yapmamız gerekiyor.”

Sürdürülebilirlik ve tasarruf 

Küresel ısınmaya da dikkat çeken Prof. Dr. Eyüp Debik, son yıllarda dünya genelinde sıcaklıklarda ciddi bir artış görülüğünü ifade ederek şöyle devam etti; “Ortalama yıllık sıcaklık artışını 2’den 1,5 dereceye çekmek için tüm dünya çaba gösteriyor. Ancak bu noktada bireysel yaşam tarzımızın da çok önemli olduğunu unutmayalım. Özellikle 15-20 yılda müthiş bir tüketim çılgınlığı var. Eğer biz kendi yaşam tarzımızı düzeltmezsek maalesef iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik de lafta kalır. Tasarruf derken, konforumuzdan vazgeçmek zorunda olmadığımızı göz önünde bulundurmalıyız. Sürdürülebilirlik dediğimiz şey herhangi bir işlemin çevreye, topluma ve ekonomiye zarar vermeden hepsini dengede tutarak yapılması demek. Tüm bu üç faktörü ele alırsanız sürdürülebilirlik kavramı devreye giriyor. Bu zirvenin, hem insanlığın adil şekilde gıdayı bölüşmesine zemin oluşturacak yeni ve özgün fikirlerin ortaya çıkmasına vesile olmasını diliyorum ve bu zirvenin çıktılarının, insanların faydasına olan doğal ve organik gıda üretiminin artması için gıda şirketlerini motive etmesini temenni ediyorum. Gıda sektörünü daha sürdürülebilir bir geleceğe taşımak için gayret eden herkese minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle, etkinliği düzenleyen Gıda Kulübümüze ve katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyor, verimli bir zirve diliyorum.” dedi.