Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültemiz tarafından düzenlenen 2209 A/B Fen ve Matematik Öğrenci Çalıştayı, 23 farklı üniversiteden öğrenci ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
YTÜ Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda, 23 farklı üniversiteden gelen öğrenci ve akademisyenler, fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanlarında geliştirdikleri toplam 101 projeyi poster sunumlarıyla tanıttı.
YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Yüce’nin açılış konuşmasıyla başlayan ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Güner’in canlı bağlantısıyla devam eden çalıştayda, Koç Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Halil Kavaklı ‘Moleküler Biyoloji ve Gelişim’, Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Amitav Sanyal ‘Polimerlerin Medikal Uygulamaları: Moleküllerden Malzemelere’ ve Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Dursun ‘Matematiğin Gelişimi ve Temel Bilimler, Mühendislik ve Teknolojideki Rolü’ konularında konuşmalarını gerçekleştirdi. Çalıştaya, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Samet Yücel Kadıoğlu ve Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlknur Kuşbeyzi Aybar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen ve farklı üniversitelerden gelen lisans öğrencileri katıldı.
“Temel Bilim Olmadan Bilim, Teknoloji Üretilemez!”
Toplam 23 farklı üniversiteden 78 fen alanında, 23 de matematik alanında olmak üzere toplamda 101 posterle çalıştayı düzenlediklerini ifade eden YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Yüce, “Temel bilim olmadan bilim, teknoloji üretilemez. Bilim dediğimiz temel bilimdir. Matematik, fizik, kimya olmadan teknoloji olmaz. Bugünkü teknolojik gelişmelerin tamamı 100 yıl önceki temel bilimler araştırmacılarının ürettikleri bilgilere dayanıyor. Fen Edebiyat Fakültelerinin ana amacı, geleceğin temel bilimler araştırmacılarını, bilim insanlarını yetiştirmektir. Fakültemizde hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizin temelini bu amaç oluşturuyor. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz bu çalıştay, temel bilimlerin önemine ilişkin yürüttüğümüz farkındalık çalışmalarının bir parçası. Bu doğrultuda, Fakültemizde ‘YTÜ-FEF Temel Bilimler Eğitimi Modeli’ni geliştirdik ve hayata geçirdik. Türkçe ve İngilizce eğitim yapan tüm bölümlerimizin günün gerekleri doğrultusunda güncellenen öğretim planlarına dört alanda Fakülte Zorunlu Dersleri ekledik. Yapay Zekâya Giriş, Temel Bilgisayar Teknolojilerine Giriş, Kariyer Planlama ve Mesleki Etik ve Sosyal Sorumluluk ve Adalet adlı derslerimiz tüm öğrencilerimize sunuluyor. Bu derslerle, bir yandan öğrencilerimizin çağın gerektirdiği teknoloji yetkinliğini geliştirmelerine olanak sağlarken bir yandan da sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmayı hedefledik. Çok iyi bir matematikçi, fizikçi ya da kimyacı olabilirsiniz ama insan olmanın gereğini yerine getirebilmek, bilimsel ve mesleki faaliyetlerde toplumsal faydayı gözetme bilinci geliştirmek çok önemli. Fakültemiz, hayata geçirdiği eğitim-öğretim modeli ve yürüttüğü farkındalık etkinlikleri ile ülkemizde temel bilimlerin merkezi olma vizyonu doğrultusunda yoluna devam ediyor. Lisans öğrencilerimizin de bu çalışmalarıyla geleceğin araştırmacıları, geleceğin Nobel Bilim Ödülünü alacak bilim insanları olmasını diliyorum” dedi.
Üniversite Öğrencileri CERN’ü Canlı Bağlantı ile Gezdi
CERN ile canlı bağlantı yapılan etkinlikte, öğrencilere dünyanın en büyük bilim merkezlerinden biri olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) kapıları aralandı. Canlı bağlantı sırasında, öğrenciler CERN laboratuvarlarındaki deneyleri, teknolojik altyapıyı ve devam eden bilimsel projeleri yerinde izleme fırsatı buldu. Yayın sırasında yerin 200 metre altına bulunan CMS dedektörü, CERN’de bilimsel çalışmalarda görev alan YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Salim Çerçi tarafından öğrencilere tanıtıldı. 21 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğinde ve 14.500 ton ağırlığında olan dedektör öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Tüm gün süren çalıştay, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri ve TÜBİTAK 2209-B Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri programları kapsamında Fen ve Matematik alanında öğrencilerin destek alan projelerinin yer aldığı posterlerin bilim kuruluna sunumu ve değerlendirilmesiyle tamamlandı.




