Yıldız Teknik Üniversitesi, Macaristan'ın yenilikçi ve girişimci ruhunu yansıtan ‘Smart Hungary 2.0’ Macar inovatör ve girişimcilerin ürünleri sergisine 13 Mayıs – 2 Haziran 2025 tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Rektörlük Binası girişinde saat 11.00’de açılacak olan sergi, Macaristan'ın küresel sorunlara yerel bakış açılarıyla getirdiği akıllı çözümleri ve ürünleri bir araya getirecek.
Smart Hungary 2.0 sergisinin açılışına Macaristan İstanbul Başkonsolosu Dr. Attila Pintér, Macar Kültür Merkezi Müdürü Áron Sipos ve Müdür Yardımcısı Gergő Kovács, Macaristan Ticaret Ataşesi Anna Tamás ile YTÜ Rektör Yardımcımsı Prof. Dr. Vatan Karakaya ve YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Garip katılım sağlayacak.
YTÜ Rektörlük Binası koridoru altta katta 13 Mayıs 2025 Salı günü 11.00’de açılacak olan sergi, küresel zorluklara, yerel dinamik ve perspektiflerle nasıl yanıtlar üretildiğini tanıtmayı amaçlıyor. Macar tasarımcıların ve işletmelerin, hem dünyanın en gelişmiş bölgelerindeki içgörüye hem de kaynakların kıt olduğu ve inovasyonun farklı bir yaklaşım gerektirdiği bağlamlara dair derinlemesine bilgiye sahip olmalarının benzersiz bir yansıması niteliği olarak yorumlanıyor.
"Akıllı" Kavramının Çeşitli Yüzleri
Sergide yer alan seçilmiş ürünler, "akıllı" kavramının günümüz dünyasındaki geniş yelpazesini temsil ediyor. Bazı ürünler en ileri veri bilimini ve tasarımını en gelişmiş uygulamalar için kullanırken, birçoğu aynı araçları eski teknolojileri yükseltmek veya yenilemek için değerlendiriyor. Diğer projeler ise düşük teknolojili ve kaynak verimli yöntemleri birleştirerek kritik çevresel veya sosyal zorluklara, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli çözümler sunuyor. Tüm projelerin ortak noktası ise tasarım, süreç veya hizmet odaklı yüksek katma değer ve çağımızın temel sorunlarını ele alan, ülke, endüstri veya sosyal grup sınırlarını aşan büyük ölçekli bir yaklaşım.
Smart Hungary 2.0 sergisi dört anahtar alanı keşfe çıkıyor.
Binalar ve Evler
Yapılı çevreye odaklanan bu bölümde, Chameleon Smart Home'un marka bağımsız akıllı ev sistemi, Rákosy-Glass'ın güneş enerjili ısıtma camı ve Szegedi Üniversitesi'nin geliştirdiği katalitik tuğla gibi yenilikçi ürünler yer alıyor.
Şehirler ve Mobilite
Biopolus Enstitüsü'nün ekolojik sistem tabanlı kompakt su arıtma tesisleri, GAMAX'ın yapay zeka destekli şehir veri toplama platformu ve Volteum'un elektrikli araç filosu yönetim yazılımı gibi sistemik ölçekte çözümler sunuluyor.
Tarım ve Endüstri
Bu alanda Losonczi Innovation'ın otomatik üretim teknolojisi ölçüm aracı, MachineryGuide'ın tarım traktörleri için robot direksiyon sistemi ve WaterScope'un su kalitesini izleyen akıllı şamandırası dikkat çekiyor.
Sağlık ve Yaşam Tarzı
Huple Trade'in denge terapisini destekleyen tıbbi cihazı, NORTComplex'in dikkat ve beceri geliştirici spor teknik ekipmanı ve Alpha Femtech'in menstrüasyon ağrılarını azaltan giysi teknolojisi gibi kişisel sağlık çözümleri sergileniyor.
Bu seçkinin, yeni fikirlere ve iş birliklerine ilham vermesi umuluyor.
Macar İnovasyonunun Geçmişten Günümüze Yolculuğu
Smart Hungary sergisi ilk olarak Ulusal Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon Ofisi tarafından 2015 yılında Budapeşte'de düzenlenen ve uluslararası beğeni toplayan Dünya Bilim Forumu için oluşturulmuştu. Sergi, Macar inovasyonunun geçmişinden günümüzün heyecan verici yeni trendlerine kadar başarı öykülerini, uluslararası üne sahip Macar bilim insanlarını ve onların günümüzdeki takipçilerini gözler önüne seriyor. Ignác Semmelweis'in el hijyeni sorununa klorlu kireç solüsyonlarıyla yıkama çözümü getirmesinden, günümüz geliştiricilerinin "elde tarama" önermesine; László Bíró'nun tükenmez kalem fikrinden, Leonar3do geliştiricilerinin "entegre sanal gerçeklik" önermesine kadar geçmişteki ve daha yeni Macar çözümlerinden pek çok örnek sergide çiftler halinde vurgulanıyor. Bu paralel fikirlerin mucitleri arasında genellikle on yıllar hatta yüzyıllar olsa da yenilikçi ruh ve sürekli yeni çözümler üretme hevesi onları birbirine sıkı sıkıya bağlıyor.
Tüm inovasyon ve teknoloji meraklılarını 13 Mayıs – 2 Haziran 2025 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenecek bu özel sergiyi keşfetmeye bekliyoruz.




