Skip to main content

Öğretim Üyemiz Prof. Cengiz Kaya’ya TÜBİTAK Ulusal Lider Araştırmacı Desteği

YTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz ve BAP Koordinatörümüz Prof. Dr. Cengiz Kaya, savunma sanayi alanındaki “Hegzagonal Bor Nitrür Projesi” ile TÜBİTAK BİDEB 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı'ndan destek almaya hak kazandı.

 

Bilimin ve teknoloji alanında ülkemiz açısından çığır açıcı hedefler içeren projeleri önceleyen TÜBİTAK BİDEP 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı akademik çalışmaları desteklemeye devam ediyor. 

 

Önemli keşif ve buluş potansiyeli olan çalışmaları ve bu çalışmaları gerçekleştiren yurt içindeki seçkin bilim insanlarını bünyesine katan programa, YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Kaya da dahil oldu. 

 

YTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü görevini de yürütmekte olan Prof. Dr. Cengiz Kaya, TÜBİTAK BİDEB 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı’na sunduğu "Yerli Kaynaklardan Nano/Mikro Ölçekte Bir ve İki Boyutlu (1D ve 2D) Hegzagonal Bor Nitrürün (h-BN) Enerji ve Savunma Sanayisine Yönelik Olarak Geliştirilmesi" isimli projesiyle programda yer almaya hak kazandı.   

 

Yerli Kaynaklar ile Stratejik Ürünler

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Kaya'nın projesi kapsamında, yerli hammaddeler kullanılarak sentezlenecek h-BN esaslı nanotüpler ve nanolevhaların özellikleri karakterize edilecek. Proje kapsamında, ileri teknolojik uygulamaları olan süper kapasitör/pil, ülkemiz savunma sanayii için çok kritik olan hafif fakat yüksek mukavemetli zırhlar ile ekonomik, hafif ve esnek nötron kalkanlama uygulamalarında kullanımının uygunluğu araştırılacaktır. 

 

Ülkemizin önemli savunma sanayi firmalarından olan Roketsan, Aspilsan ve TRBOR ile de iş birliği yapılacak olup elde edilecek yüksek katma değerli ürünlerin gerçek uygulama alanlarında performansları incelenecektir. Böylece Ülkemizin yenilenebilir kaynaklardan elektrikli araç üretiminde kritik bir bileşen olan süperkapasitör/pil ve savunma sanayisindeki stratejik malzemelerden olan balistik zırhlar (tank, helikopter veya kişisel koruma) ve radyoaktif ışınlara karşı kalkanlama özelliği sağlayacak olan ürünler konusunda yurt dışına olan bağımlılık azaltılmış ve ekonomiye de ciddi katkı sağlanmış olunacak.

 

TÜBİTAK Ulusal Lider Araştırmacılar Programı 

2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında bilimin ve teknolojinin her alanında ülkemiz açısından çığır açıcı nitelikte gelişmeler sağlamaya yönelik hedefler içeren, alanında önemli boşlukları giderebilme ve araştırmacılara yeni bir bakış açısı kazandırabilme fırsatı sunan, önemli bir keşif ve buluş yapma potansiyeli olan projelere ve bu projeleri gerçekleştirecek olan yurt içindeki bilim insanlarına destek verilmektedir.

 

Prof. Dr. Cengiz Kaya Hakkında

Prof. Dr. Cengiz Kaya, 1966 yılında Trabzon’da doğdu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nde seramik kompozitler üzerine doktora yaptı. Doktora sonrası çalışmalarını da aynı üniversitede nanomalzemeler alanında sürdürdü. 

 

Akademik kariyerine Yıldız Teknik Üniversitesi’nde başladı ancak bir dönem Sabancı Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ve araştırma yöneticiliği görevlerinde bulundu. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi’nde profesör olarak görev yapmakta ve BAP Koordinatörlüğü görevini yürütmektedir. Ayrıca YTÜ Yıldız Teknopark’ın yönetim kurulu üyeleri arasında yer almaktadır.

 

Prof. Dr. Cengiz Kaya’nın uluslararası dergilerde yayımlanmış 80’in üzerinde bilimsel makalesi ve çok sayıda atıfı bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası 7 patent sahibidir. 2024 yılında Stanford Üniversitesi tarafından açıklanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesine girme başarısı göstermiştir. 

 

TÜBİTAK tarafından yürütülen 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında destek almaya hak kazanmış olup Türkiye’nin stratejik hedefleri doğrultusunda bilimsel liderlik yapan akademisyenler arasında yer almaktadır. 

 

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Kaya’yı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. 

 

Date :
<<<<<<< Updated upstream By :
YTÜ İletişim Koordinatörlüğü
======= By :
YTÜ İletişim Koordinatörlüğü
>>>>>>> Stashed changes