Skip to main content

YTÜ’deki Esenlik Sempozyumunda ‘Şehirde İyilik’ ele alındı

Şehirlerin toplumsal, çevresel ve teknolojik sorunlarının çözüm arayışının merkeze alındığı Esenlik Sempozyumu, “Şehirde İyilik” temasıyla üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlendi.

 

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik, “İstanbul başta olmak üzere şehirlerimiz; karmaşık hale gelen trafikle, çevre sorunlarıyla ve altyapı eksiklikleriyle mücadele etmektedir. Bu sorunları çözmek için teknoloji, yapay zekâ ve inovasyon gibi modern araçları kullanırken etik ve ahlaki değerlerin korunmasını dikkate almak zorundayız” dedi.

 

“Şehirde İyilik” temasıyla Esenler Belediyesi tarafından YTÜ Gösteri ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Esenlik Sempozyumuna, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Prof. Dr. Sadettin Ökten Şehir ve Düşünce Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahzar Bağlı da katıldı. 

 

“Aile Dostu Çevre Politikalarına Odaklanıyoruz”

Sempozyumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bakanlık olarak tüm çalışmalarını 85 milyonluk büyük Türkiye Ailesi için yaptıklarının altını çizdi. Bakan Göktaş, “Ailenin korunması ve güçlendirilmesi vizyon belgesi ve eylem planımızla toplumun temel yapı taşı olan aileleri her yönüyle desteklemek ve güçlendirmek adına stratejik adımlar atıyoruz. Eylem planımız ailelerin afet ve acil durumlara dayanıklılığını artırmayı hedefleyen aile dostu çevre politikalarına odaklanıyor. Bu kapsamda artan afet ve acil durumlara karşı ailelerin dayanıklılığını artırmak, öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca ailelerin temel ihtiyaçlarını gözeten, birlikte vakit geçirmelerine destek olan aile dostu şehir anlayışının yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. 81 ilimiz ve 922 ilçemizde kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi tehditleri bütüncül bir yaklaşımla ele alacağımız sosyal risk haritaları oluşturuyoruz. Bakanlıklarımızın destekleriyle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla henüz vakalar gerçekleşmeden müdahale kapasitemizi artırmış olacağız” dedi. 

 

“İstanbul ‘Yaşayan Laboratuvar’ olarak değerlendirilmeli”

Üniversitelerin teorinin, şehirlerin ise pratiğin birer sembolü olduğunu ifade eden YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik ise “Yıldız Teknik Üniversitesi olarak, İstanbul gibi bir dünya metropolünde bulunmamız bize, bu şehirdeki sorunlara bilimsel ve yenilikçi çözümler üretme sorumluluğunu yüklemektedir. Başta İstanbul olmak üzere şehirlerimiz; karmaşık hale gelen trafikle, çevre sorunlarıyla ve altyapı eksiklikleriyle mücadele etmektedir. Şehirlerin sorunlarını çözmek için teknoloji, yapay zekâ ve inovasyon gibi modern araçları kullanırken etik ve ahlaki değerlerin korunmasını dikkate almak zorundayız. Kent araştırmaları üzerine Mükemmeliyet Merkezleri ve özellikle toplumsal yapı ve ilişkileri merkezine alan Akıllı Kentler ve Gerçek Yaşam Laboratuvarları kurularak, üniversite – toplum – yerel yönetimler ve ilgili kamu kuruluşları arasında sürekliliği sağlanmış çalışma ortamları organize edilebilir. Şehirlerimizdeki Atık Yönetimi yeniden ele alınarak atıkların geri dönüşüm oranını ve verimini artıran, döngüsel ekonomi modellerini teşvik eden projeler geliştirilebilir. Şehirlerimizde her geçen gün artan trafik yoğunluğunu azaltmak için yapay zekâ tabanlı, gerçek zamanlı trafik yönetimi ve toplu taşıma optimizasyon sistemleri geliştirilebilir ve yaygınlaştırılabilir. Özellikle kentsel dönüşüm süreci iyi değerlendirilerek, şehirlerimizin bir ‘akıllı şehir’ olması için üniversitelerin bilgi birikimi kullanılabilir. İstanbul, özellikle öğrenciler ve araştırmacılar için bir ‘yaşayan laboratuvar’ olarak değerlendirilmelidir. Bu fikir ve projeler, üniversitelerin şehir sorunlarına çözümler sunabileceği geniş bir alanı kapsıyor. Üniversitelerimiz ve yerel yönetimlerin ortaklığında bu fikirler şehirlerimizde ve İstanbul özelinde hayata geçirebilirse hem şehirlerimizin hem de İstanbul’un sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemesi sağlanabilir, ‘Şehirde İyilik’ haline daha fazla katkı sağlama fırsatı elde edilmiş olur” diye konuştu. 

   

“İyilik temasını ve kavramını öne çıkarmaya çalışıyoruz”

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Bu sempozyumda bütün kavramsallaştırma çalışmalarında iyilik temasını ve kavramını öne çıkarmaya çalışıyoruz. Çünkü bazen kavramlar başlı başına bir eğitim fenomeni haline gelebiliyor. Modernleşmeyle beraber yaşam kalitemizdeki konforun artması ve modernleşmeyle bana kalırsa biz de yüzleşmeye başladık. Bu yüzleşme sonunda karşı karşıya kaldığımız birtakım insani krizleri görmeye başladık. Bu insani krizleri ortadan kaldırbailecek ya da bu insani krizlerin bu topluma bu millete bu insanlığa zayiatını en dip dalgadan seyredebilmesini sağlayabilmek için hepimiz o insani krizin karşısında iyilik inşasına başlamak zorundayız” dedi.