Yıldız Teknik Üniversitesi, Macaristan ve Türkiye arasındaki dostluğun tarihi kökenlerini konu alan “Misafirperver Bir Devlet: Macarların Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’ye ilticaları” sergisine 11 Ekim 2024 tarihine kadar ev sahipliği yapacak.
1923'te imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması'nın 100. yıl dönümü olması dolayısıyla 2024, Türkiye ve Macaristan'da karşılıklı kültür yılı olarak kutlanıyor.
Macar Devleti Milli Arşivi’nin tarihi belgelere dayanarak hazırladığı “Misafirperver Bir Devlet: Macarların Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’ye ilticaları 1691-1956” sergisi, 2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Sancak Köşkü’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Macaristan ve Türkiye arasındaki dostluğun tarihi kökenlerini aktaran serginin açılışına Macaristan İstanbul Başkonsolosu Dr. Atilla Pinter, Yıldız Teknik Üniversitesi rektör yardımcıları Prof. Dr. Prof. Dr. Ahmet Göksel Ağargün ve Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Macar Kültür Merkezi Müdürü Aron Sipos, Macar İtfaiyeciler Birliği Başkanı Tibor Dobson, YTÜ Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Polatoğlu Serter, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadriye Tezcan Akmehmet ve bölüm başkanları ile YTÜ Genel Sekreteri Ahmet Yüksel Karahan, YTÜ öğrencileri ve davetliler katıldı. Konuşmaların ardından tarihi vesikalar sanatseverler tarafından incelendi.
Sergi, 17. yüzyıldan itibaren Macar siyasetinin önde gelen liderlerinin Osmanlı İmparatorluğu ile yakın ilişkilerini ve sonrasında Osmanlı’ya sığınmalarını vaka ve belgeler üzerinden aktarıyor. Sergi ayrıca Cumhuriyet dönemi Türkiye’sine yapılan göçlere de yer veriyor.
Küratörlüğünü Anikó Schmidt’in üstlendiği sergi, 17. yüzyılda kurulan Orta Macar Krallığı’ndan, 18. yüzyılda Osmanlı’ya sığınan Prens II. Ferenc Rákóczi’ye; 1848-49 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nda Kütahya’ya yerleştirilen Lajos Kossuth ve Avusturya’ya karşı Macarları savunan Sultan I. Albdülmecid’den Osmanlı ordusunun modernleşmesinde rolü olan Macar subaylara kadar, iki ülkenin ortak tarihindeki olaylar ve kişilere odaklanıyor. Sergi 11 Ekim 2024 tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Sancak Köşkü Konumu İçin Tıklayınız