Ana içeriğe atla

SMARTNET LANSMANI

Türkiye’nin inovatif girişimcileri Avrupa Birliği’ne açılıyor.

Türkiye’nin inovatif girişimcilerinin Avrupa Birliği’ne açılmasına öncülük edecek SMARTNET projesi için lansman etkinliği, Üniversitemizde gerçekleştirildi. SMARTNET projesinin yapay zeka temelli bir proje olduğunun altını çizen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Bu proje, Türkiye'deki tüm girişimcileri bir huni modeliyle İstanbul'a doğru yönlendirir ve tüm süreçleri hızlandırır. Biz de girişimcilerimizi bu hızlandırma mekanizmasıyla Avrupa ekosistemine ulaşımını sağlayacağız.” dedi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde Gebze Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen SMARTNET Projesi kapsamında düzenlenen lansman etkinliğine Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İşler Genel Müdürlüğü Proje Yönetim Dairesinde Koordinatör Süleyman Alata’nın yanı sıra teknoloji girişimleri, start-up’lar, KOBİ’ler, teknoloji ara yüzleri, akademisyenler ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. SMARTNET projesinin girişimcilere sunduğu desteklerin ve yapay zekâ alt yapısı ile geliştirilen girişimci network platformunun tanıtılacağı etkinlikte ayrıca özel bir “demo-day” oturumu düzenlendi. Bu oturumda proje kapsamında verilen eğitimlere katılarak mentorluk desteği alan ve yatırımcılarla buluşmak için gerekli kriterleri sağlayan girişimciler girişimlerini tanıtıp, yatırımcılarla buluştu. Girişimciler ayrıca Avrupa Birliği girişimcilik eko-sistemini tanımak, ağ geliştirmek, şirketlerini ve ürünlerini tanıtarak yabancı yatırımcılarla buluşmak üzere Berlin’e gidecek.

“SMARTNET PROJESİ BİR AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİDİR”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “SMARTNET Projesi bir Avrupa Birliği projesidir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteğiyle rekabetçi sektörlerden 3 milyon eurolu ile 36 ay süren bir projedir. Aslında bu proje, Türkiye üniversitelerinin büyük bir teknoloji hamlesidir. Yıldız Teknik Üniversitesi liderliğinde, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin ortaklığında yürüyen bir projedir. Projenin asıl amacı; Türkiye'deki teknoparkların, tekno transfer mekanizmalarının birbiriyle konuşmasını sağlamak ve bir ağ oluşturmaktır. Bu üniversitenin herhangi bir yerindeki girişimci, başka bir yerdeki girişim sermayesi fonu haberdar olabilecektir veya bir mentorle bir girişimci akıllı bir ağ vasıtasıyla buluşabilecektir” diye konuştu.

“SMARTNET’İN BİR YAPAY ZEKA TEMELİ VAR”

Projenin yapay zekâ temeli olduğunu belirten Yılmaz, “SMARTNET’in bir yapay zeka temeli var. Kendi kendine öğrenerek yaptığı uygulamaları geliştirebilir. Böylelikle, Türkiye'deki tüm girişimcileri bir huni modeliyle İstanbul'a doğru yönlendirir ve tüm süreçleri hızlandırır. Buradan da Avrupa ekosistemine götürür. Avrupa ekosistemine neden götürmeye çalışıyoruz? Çünkü Avrupa Birliği de bizden onu istiyor. Avrupa’da Londra, Paris, Berlin, Amsterdam gibi girişim sermayesi fonlarının bol olduğu birkaç tane merkez vardır. Onlar da girişimciye ulaşmak ister. Biz de girişimcilerimizi bu hızlandırma mekanizmasıyla Avrupa ekosistemine ulaşımını sağlayacağız. Bu da önemli çıktılardan bir tanesidir. Her proje başarıya ulaşırsa ki ikinci senemiz oldu ve çok iyi gidiyor önümüzdeki yıllarda bazı girişimcilerimiz Unicorn olduğunu ve milyon dolarlara ulaştığını hep beraber göreceğiz. Bu nedenle bu projenin başarılı bir proje olacağına inanıyoruz” dedi. 

“BU GİRİŞİMCİLERİ BİZ BERLİN'E GÖTÜRECEĞİZ”

Proje kapsamındaki girişimcilerin Berlin’e gideceğini aktaran Yılmaz, “Huni modeli dediğimiz şeye yüzlerce girişimci giriyor. Onları biz eğitime alıyoruz ve mentorluk veriyoruz. Elemeler yaparak bu rakamı 7 girişimciye düşürdük. Bunlar Türkiye'nin her tarafından gelmiş en başarılı girişimciler. Girişimcileri biz Berlin'e götüreceğiz. Berlin'deki hızlandırma programlarında Avrupa ekosistemiyle ilgili hukuksal danışmanlıklar vereceğiz. Yine Avrupa ekosistemi ve pazara ulaşmayla ilgili danışmanlıklarımız olacak. Avrupa ekosisteminde yatırımcının nasıl sunum yapacağını ve oradaki fonlara nasıl ulaşabileceği noktasında mentorluklerimiz olacak.” ifadelerini kullandı.

“SADECE TÜRKİYE'DE BİR PAZARA HİZMET ETMEK BÜYÜME İÇİN YETERLİ OLMUYOR”

SMARTNET Projesi Ekip Lideri Ufuk Batum, “Türkiye, sanayisi, ekonomisi ve teknolojisiyle gelişmiş ülkeleri yakalamaya çalışıyor. Bu konuda son 20 yılda teknoparklar, AR-GE merkezleri, üniversite sanayi iş birliği, tekno girişimcilik gibi konular çok gündemimizde. Bu proje tam da bu mesafeyi kapatma noktasında doğru yere oturuyor. Bu proje kapsamında nitelikli girişimleri alıp seçip onları ticarileştirme, uluslararası pazarlara açma noktasında arka arkaya desteklerimiz var. Hızlandırma programı yapıyoruz. Burada nitelikli eğitimler ve mentorluktan sonra da akıllı sermaye dediğimiz ‘smart capital’ ile beraber sıçratmaya dair yatırım çekmeye ve küresel pazarlara açılmayı mümkün kılıyoruz. Çünkü artık bunu Türkiye'deki akıllı KOBİ'ler, girişimler, startuplar hemen hepsi fark ediyor ki sadece Türkiye'de bir pazara hizmet etmek büyüme için yeterli olmuyor. Yatırımcının ilgisini de çok az çekiyor. O bağlamda 3 yılın ikinci yılını tamamladık ve üçüncü yılda da çok önemli çıktılar var. Ticarileşen şirketler, yeni ürün ve hizmetler, yurtdışına satıştan kazanılan döviz gelirleri söz konusu olacak” diye konuştu.

SMARTNET Projesi Hakkında

SMARTNET Projesi; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülüyor. Program Ar-Ge ve inovasyona yönelik projeler başta olmak üzere dış ticaret açığını azaltarak ve verimliliği artırarak Türkiye’nin rekabet gücünü yükseltmek hedefleniyor. SMARTNET, Teknoloji Transfer Aracı Kuruluşları arasındaki ağı geliştirerek girişimcilerin teknoloji odaklı iş fikirlerini ticarileştirmelerine destek sağlıyor. Ayrıca Teknoloji Transfer Arayüzleri arasında iş birliğinin geliştirilmesiyle Türkiye’nin fikri mülkiyet haklarını, teknoloji ürünlerini, hizmet kapasitesini, ticarileşme ve ihracat potansiyelini artırmak hedefleniyor.