IxDA ve Core77′de Tartışılanlar: 18 Aralık Perşembe
December 18th, 2008 by umuttasa
(Bu metnin zaman damgası tasdix.com tarafindan yapılmıştır. Baska Web sitelerinde ve baska mecralarda kismen ve tamamen yayınlanamaz)
IxDA ve Core77′de Tartışılanlar: 18 Aralık Perşembe
Geçen hafta Core77 listesinde tartışılan en güncel konu kullanıcı tarafından tasarım yapılmasının tasarım sektörünü nasıl etkileyebileceği üzerineyken IxDA’da etkileşim tasarımcıları, sosyal bir ortamda mesleklerini nasıl ifade ettiklerini, ve Herman Miller‘in görsel açıdan zengin sitesi http://thoughtpile.org‘u tartıştılar.
Geçen hafta Core77′de tartışılan kullanıcıların gittikçe daha fazla tasarım yapar hale gelmesiyle ilgili yapılan tartışma, bu durumun tasarımcıları nasıl etkileyeceği etrafında gelişti. Bu konuda son dönemdeki gelişmelerin, fotoğraf ve video ile ilgili yaşananlarla paralel olduğu düşünülüyor. Gittikçe daha fazla amatör insanın hatta neredeyse herkesin fotoğraf çekmesini sağlayan dijital araçlar, ve bu eylemin sosyal bir paylaşım ortamına dönüştüren Flickr gibi web siteleri sayesinde, fotoğraf profesyonel bir uğraş olmanın dışında herkesin dahil olduğu bir şey haline geldi. Fakat bu durumun profesyonel fotoğrafçıları kötü etkilemediği, tersine bu konuda bilinç geliştirdiği, ayrıca bu sosyal paylaşımın bir eğitim de sağladığı, ve profesyonel fotoğrafçılığı iyi yönde etkilediğini düşünen tasarımcılar, aynı şeyin tasarım konusunda da söz konusu olacağını ifade ediyorlar. Gittikçe ürünlerin kişiselleştirme seçenekleri artıyor, kullanıcılar, başkalarının tasarladığı ürünlerden ziyade, kendilerinin kişiselleştirebileceği, tasarımına müdahale edebileceği ürünlere daha fazla para ödüyorlar. Bir kısım tasarımcı bu durumun hem tasarım eyleminin değerini, hem de tasarımcıların sektörel konumunu kötü etkileyeceğini düşünürken, tam tersini düşünen tasarımcılar bu durumun engellenemeyecek bir süreç olduğunu, tasarımcıların yapması gerekenin bu değişimin içinde yeralmak olduğunu, bu kişiselleştirme ve kullanıcı tasarımı ortamında profesyonel tasarımcılar olarak kendi yerlerini koruyabileceklerini ifade ediyorlar.
Geçen hafta IxDA’da tartışılan ilgi çekici bir konu, etkileşim tasarımcılarının kendilerini sosyal bir ortamda nasıl tanımladıkları, “etkileşim tasarımcısı ne iş yapar?” sorusuna ne cevaplar verdikleri üzerineydi. Bu konuya verilen ilk cevaplar, kullanımı kolay ve iyi görünen web site ve uygulamaları geliştirmek, bir web sitesinin veya uygulamasının neye ve neden ihtiyacı olduğunu ve kullanıcıların bu görevleri nasıl yerine getireceğini ortaya koyup bunların tasarlanmasını sağlamak şeklinde. Daha ileri bir aşamada, kullanılan etkileşimli araçların hayatı kolaylaştırmaya yaramasını sağlamak, bir web sitesinin çerçevesini, iskeletini ve mantığını oturtup, sadece güzel değil aynı zamanda kullanılabilir halde tasarlamak, sezgi yoluyla kullanılabilecek web uygulamaları tasarlamak şeklinde cevaplar geliyor. Etkileşim tasarımcısı ne iş yapar sorusuna verilen keyifli bir cevap da, “Bilgisayarınıza bağırdığınız son zamanı hatırlayın, etkileşim tasarımcıları bunun bir daha olmaması için vardır.” şeklinde.
IxDA tasarımcılarının tartıştığı bir diğer konu olan Herman Miller’in web sitesi http://thoughtpile.org, görsel açıdan zengin yapısıyla dikkat çekiyor. Web sitesinin içeriğini, kişilerin rastgele düşüncelerinin yer aldığı bir havuz oluşturuyor. İçerik çoğu tasarımcı tarafından ilginç bulunmakla birlikte, fikirlerin tamamen rastgele bir şekilde seçilmesi eleştiriliyor. Bunun yerine fikirler arasında ilişkilendirmeler, bu ilişkilendirmelere dair görselleştirmeler ve yine görsel bir kavramlar dizisi mevcut olsaydı, kullanımı daha etkili bir tasarım olacağı ifade ediliyor. Bu haliyle sürekli aynı tasarımda gezinmenin uzun süre siteyi kullanmayı sıkıcı hale getirip zorladığı belirtiliyor.
İş İlanları: Big Fish firması, Seattle’da çalışmak üzere, görsel ve grafik tasarımı konusunda yetenekli, ve ayrıca kullanıcı deneyimi konularında çalışabilecek tasarımcılar arıyor.
San Francisco’da tam zamanlı çalışacak uzman etkileşim tasarımcıları aranıyor. İş tanımına göre tasarımcılardan tasarım öncesi yapılması gereken kullanıcı araştırmalarını ve görüşmeleri gerçekleştirip, personalar, senaryo ve proposallar oluşturmaları.
Editör: Umut Tasa, YTÜ, İnteraktif Medya Tasarımı YL
- Posted in 00 Geçen Hafta Listeler Ne Tartıştı