Prof. Dr. Erhan Afyoncu: 15 Temmuz ihaneti Türkiye’yi parçalama planının ilk adımıydı
Yıldız Teknik Üniversitesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında söyleşi, sergi ve kahramanlık türkülerinin yer aldığı “15 Temmuz Destanı” programı düzenlendi. Programa katılan Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, “Bu başkaldırı, FETÖ’nün Türkiye’yi işgal etme ve parçalama planının bir parçasıydı” dedi.
Millî iradeyi hedef alan hain darbe girişiminin 10. yılında, YTÜ Davutpaşa Tarihi Hamam Kültür Merkezi’nde düzenlediğimiz “15 Temmuz Destanı” programıyla şehitlerimizi yâd ettik, gazilerimize şükranlarımızı sunduk. Program öncesi 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Sergisi’nin açılışı yapıldı. Kur’an-ı Kerim Tilavetiyle başlayan 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü programına Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu konuk oldu. Programda, YTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Erdal Şahin’in seslendirdiği Kahramanlık Türküleri Konseri ile devam etti.
Prof. Dr. Eyüp Debik: 15 Temmuz, Millî Mücadele ruhunun yeniden tecelli ettiği andır
Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik, 15 Temmuz’un millet olma bilincinin yeniden güç kazandığı tarihî bir dönüm noktası olduğunu söyledi. 15 Temmuz’un ortak hafızada silinmez izler bıraktığını belirten Debik, şöyle konuştu:
“15 Temmuz, millî iradenin tarihe yön verdiği gecedir. Bilincin cesarete dönüştüğü müstesna bir andır. Millet olma şuurunun yeniden kuşanıldığı tarihtir 15 Temmuz. Ortak hafızanın ortak cesaretle buluştuğu gecedir. Farklılıkların tek bir millî iradede birleştiği dönüm noktasıdır. Hülasa, 15 Temmuz, Millî Mücadele ruhunun 21. yüzyılda yeniden tecelli ettiği andır.”

“Milletimiz demokrasisine ve bağımsızlığına sahip çıktı”
15 Temmuz gecesinde Türk milletinin, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde güvenlik güçleri ve kahraman ordumuzla birlikte demokrasisini, bağımsızlığını ve anayasal düzenini koruduğunu ifade eden Debik, meydanlarda ortaya konulan iradenin tarihe geçtiğini söyledi. Debik, “O iradeyi canları pahasına ortaya koyan şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum, gazilerimize de sağlık ve uzun ömür diliyorum” dedi.
“İrade Bizim, Zafer Bizim” vurgusu
Bu yılki anma programlarının “İrade Bizim, Zafer Bizim” temasıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Debik, bu temanın Türk milletinin tarih boyunca taşıdığı bağımsızlık anlayışını en güçlü şekilde ifade ettiğini söyledi. Prof. Dr. Debik, “İrade bizim çünkü Türk milleti tarih boyunca vatanına ve bağımsızlığına sahip çıkma iradesinden hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Zafer bizim çünkü bu millet bütün zaferlerini cesaretiyle, fedakârlığıyla ve sarsılmaz inancıyla kazanmıştır” dedi.

“Bilimi millî sorumluluk anlayışıyla buluşturuyoruz”
YTÜ’nün bilim ve teknoloji üretirken aynı zamanda millî değerlere bağlı bireyler yetiştiren bir üniversite olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eyüp Debik, “Bilgiyi adaletle, akademiyi vicdanla ve bilimi millî sorumluluk anlayışıyla buluşturan bir yükseköğretim anlayışını benimsiyoruz. Teknoloji geliştiren, araştırma yapan ve uluslararası başarılar elde eden gençler yetiştirirken aynı zamanda vatanına, bayrağına, milletine ve millî iradeye bağlı bireyler yetiştirmeyi asli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz.”
Prof. Dr. Erhan Afyoncu: 15 Temmuz, Türkiye’yi işgal planının parçasıydı
Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, moderatörlüğünü YTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Erdal Şahin’in yaptığı “15 Temmuz: Tarih, Hafıza ve Millî İrade” söyleşisinde dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
15 Temmuz’un klasik bir askerî darbe girişimi olmadığını vurgulayan Rektör Afyoncu, “15 Temmuz’u Türkiye’de hâlâ tam anlamıyla kavrayabildiğimiz kanaatinde değilim. Bu başkaldırı, klasik anlamda bir darbe ya da darbe teşebbüsü değildi. FETÖ’nün Türkiye’yi işgal etmeyi, parçalamayı ve kaosa sürüklemeyi hedeflediği uzun yıllara yayılan planının bir parçasıydı” dedi.

“Amaç Türkiye’yi iç savaşa sürüklemekti”
Konuşmasında darbe gecesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Afyoncu, planın yalnızca yönetimi ele geçirmekten ibaret olmadığını belirtti. Sınırların açılması, terör örgütlerinin Türkiye içine yönlendirilmesi ve uzun süreli bir kaos ortamı oluşturulmasının hedeflendiğini söyleyen Afyoncu, yaşananların uluslararası boyutları bulunan kapsamlı bir operasyon olduğunu ifade etti.
“FETÖ onlarca yıl boyunca devlet içine yerleşti”
Afyoncu, örgütün 1970’li yıllardan itibaren özellikle askerî liseler ve harp okullarına sistemli şekilde öğrenci yerleştirdiğini belirterek uzun vadeli bir kadrolaşma stratejisi izlediğini söyledi.
Polislikten yargıya, eğitimden Türk Silahlı Kuvvetlerine kadar birçok alanda örgüt mensuplarının planlı biçimde görevlendirildiğini ifade eden Afyoncu, 1982 ve 1986 yıllarında yapılan tespitlere rağmen yapılanmanın tasfiye edilemediğini dile getirdi.
Prof. Dr. Erhan Afyoncu, örgütün Ergenekon ve Balyoz davaları sürecinde devlet içerisindeki etkisini artırdığını belirterek bu süreçte çok sayıda askerin tasfiye edildiğini söyledi. Kara Harp Okulunda bazı yıllarda yüzlerce öğrencinin olağan dışı şekilde okuldan ayrılmasının da bu sistematik tasfiyenin göstergelerinden biri olduğunu ifade etti.
“Halkımızın direnişi büyük planı bozdu”
15 Temmuz gecesinde halkımızın kısa sürede meydanlara çıkmasının darbe girişiminin başarısızlığa uğramasında belirleyici olduğunu söyleyen Afyoncu, halkın tankların önüne yatarak ve güvenlik güçleriyle birlikte hareket ederek destansı şekilde girişimi engellediğini ifade etti. Prof. Dr. Afyoncu, “15 Temmuz, dünya demokrasi tarihinde önemli bir direniştir. Seçilmiş iradenin dışında hiçbir gücün silahla yönetime el koyamayacağı o gece bir kez daha ortaya konuldu” dedi.
“FETÖ tehdidi tamamen sona ermedi”
Konuşmasının sonunda örgütün tamamen ortadan kalktığını söylemenin mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Afyoncu, özellikle üniversiteler başta olmak üzere farklı alanlarda yapılanmanın izlerinin sürdüğünü ifade etti. Toplumun dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Afyoncu, devlet, millet ve bayrağa bağlılığın Türkiye’nin geleceği açısından önem taşıdığını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

15 Temmuz Sergisi
YTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Erdal Şahin’in “Kahramanlık Türküleri” konseri verdiği programda “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Sergisi”nin açılışı da gerçekleştirildi. Tarihi Hamam Kültür Merkezi’ndeki sergi, hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak.